Nem hat a járvány a külső sérülékenység csökkenésére

Jelentős mennyiségű uniós forrás, bőséges beáramló működő tőke és más céges bevételek egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság külső sérülékenysége folyamatosan mérséklődik. Ezt a tendenciát a Moody’s is kiemelte, amikor pozitívra javította hazánk befektetési kilátását, majd azt követően kedden több magyar bank esetében is hasonló, kedvező döntést hozott.

Horváth Éva
2020. 09. 29. 18:30
A Moody's sign is displayed on 7 World Trade Center, the company's corporate headquarters in New York
A Moody's sign is displayed on 7 World Trade Center, the company's corporate headquarters in New York, February 6, 2013. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: BUSINESS) - GM1E9270GKG01 Fotó: Brendan McDermid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a Moody's Investors Service a minap stabilról pozitívra javította Magyarország „Baa3” befektetési ajánlású államadós-besorolásának kilátását, külön kiemelte: azzal számolnak, hogy a gazdaságunk külső sérülékenységének 2012 óta érzékelhető csökkenése tartós marad. Az elemzők szerint ezt a megállapítást a folyó fizetési mérleg általános jó állapota, tendenciájában kedvező folyamatai támasztják alá. Leegyszerűsítve, a járvány és annak valamennyi negatív hatása ellenére, összességében több euró áramlik be az országba még a nehéz időszakban is, mint amennyi kimegy.

A nemzetközi hitelminősítő az OTP Bank, az Erste Bank Hungary, a K&H, a Raiffeisen Bank és az MFB besorolásainak kilátását módosította pozitívra Fotó: REUTERS/Brendan McDermid

 

– A folyó fizetési mérleg tartósan kedvező tendenciát mutat, s folyamatosan csökken a bruttó és a nettó külföldi adósság is – emelte ki lapunk kérdésére a K&H Bank vezető elemzője. Jóllehet, Németh Dávid felhívta a figyelmet arra is, hogy a második negyedévben romlott a folyó fizetési mérleg egyenlege is, de a gazdaság számára mélypontot jelentő április–júniusi időszak után tendenciájában újra kedvező irányt vesz az ország külső finanszírozási képességének alakulása.

A szakember előrejelzését támasztja alá a Magyar Nemzet Bank legfrissebb, szeptemberi inflációs jelentésében, a folyó fizetési mérleg alakulására vonatkozó prognózisa is. Eszerint 2020 második negyedévében a gazdaság külső finanszírozási képessége a GDP 1,1 százalékát, míg a folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 1,1 százalékát tette ki. A koronavírus-járvány a második negyedévben már jelentősen befolyásolta a külső egyensúlyi folyamatokat. Csökkent a nettó export, e folyamatban szerepet játszott a visszaeső ipari termelés, a járvány elleni védekezési költségek importnövelő hatása és a szolgáltatások csökkenése. Ugyanakkor az uniós transzferek egyenlege stabilan magas maradt, miközben folytatódott az EU-források felhasználása is, és nem mellesleg folytatódott a nettó külföldi működő tőke (FDI) beáramlása is. A jegybank várakozásai szerint – amely rímel a Moody’s által kiemelt tendenciára – a folyó fizetési mérleg egyenlegének átmeneti csökkenését fokozatos javulás követi, miközben fennmarad a külső finanszírozási képesség.

– A folyó fizetési mérlegen belül a tőkemérleg alakulásának kedvező irányú alakulása nem valószínű, hogy megfordul a járvány miatt, legfeljebb időszakosan lelassul vagy stagnál.

A külföldről érkező tőke számára Magyarország nagyon kedvező célpont, az utóbbi időben az adatok igen jelentős mennyiségű FDI-beáramlást mutattak. Ez egy folyamat, amely később folytatódik

– jegyezte meg kérdésünkre Suppan Gergely. A Takarékbank vezető elemzője összességében úgy értékeli, hogy a Moody's megállapítása helytálló, hiszen a magyar gazdaság külső sérülékenysége valóban folyamatosan mérséklődik, az export növekedésében azonban akkor lehet majd igazán kézzelfogható eredményeket tetten érni, amikor felpörögnek a külső megrendelések.

Eközben a Moody's kedden a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról több magyar bank osztályzati kilátását is. A döntés közvetlen előzménye az indoklás szerint az, hogy a nemzetközi hitelminősítő a minap pozitívra javította a magyar államadós-besorolás kilátását is. Kérdésünkre, a nemzetközi gyakorlatra hivatkozva, ugyanezt az indokot erősítette meg Németh Dávid is. A hitelminősítő intézet Londonban bejelentette, hogy az OTP Bank, az Erste Bank Hungary Zrt., a K&H, a Raiffeisen Bank Zrt. és az MFB besorolásainak kilátását módosította pozitívra. A cég egyben megerősítette az érintett bankok egyaránt „Baa3” szintű – a magyar szuverén besorolással azonos – hosszú távú, illetve Prime 3 szintű rövid futamú devizabetét-osztályzatait. A kilátásjavítás az MFB előresorolt kötvényeire is vonatkozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.