Két számjegyű is lehet a harmadik negyedévi GDP-növekedés

Várakozásokkal néznek a hazai elemzők a péntek reggel megjelenő, idei harmadik negyedéves GDP-adatok elé. Az szinte biztosra vehető, hogy az április–júniusi zuhanás után látványos lesz a július–szeptemberi időszak növekedési adata, de legalább ennyire lehet arra is számítani, hogy az igazán nehéz hónapok még csak most jönnek.

Horváth Éva
2020. 11. 12. 20:35
null
Győr, 2020. április 28. Dolgozó a koronavírus ellen védő műanyag lapot vesz ki egy autó csomagtere és utastere közül, miután berakta a pótkereket az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárának járműszerelő részlegében 2020. április 27-én. Ezen a napon sikeresen újraindult az Audi Hungaria járműgyártása, mind a présüzemben, karosszériaüzemben, lakkozóban és a járműszereldében. Első lépésben egy műszakban kétezer járműgyári munkatárs kezdte meg munkáját. A járműszereldében műszakonként jelenleg 250 autót gyártanak, a vállalat a termelést a következő hetekben fokozatosan szeretné felfuttatni. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaposan átalakították az elmúlt napokban hozott szigorítások, korlátozások a korábbi növekedési várakozásokat. A novemberi fékek egyértelműsítik: meghiúsult a V vagy a pipa alakú kilábalás lehetősége.

Nemcsak itthon, hanem Európa-szerte is mindinkább a W-hez hasonló gazdasági növekedési pályával számolnak a szakértők.

A végső és látványos talpra állás pedig egyértelműen a koronavírus elleni hatékony védettséget jelentő vakcina széles körű alkalmazásától és az átoltottságtól függ. Ebből kiindulva, várhatóan 2021 második negyedévében lőhet ki a nemzetgazdaságok teljesítménye.

A harmadik negyedéves növekedés esetében azonban Magyarországon is megvan a remény arra – mint ahogy ez bekövetkezett a német, a francia, az olasz, a spanyol, értelemszerűen az eurózóna, valamint a cseh GDP esetében is – hogy annak mértéke, pozitív, két számjegyű lesz.

A minap módosított a növekedési várakozásain az ING Bank, ahol 10,5 százalékos növekedést várnak a harmadik negyedévben. A Takarékbanknál 11,4 százalékos prognózist tettek közzé ugyanerre az időszakra. Kiugróan optimista várakozásai vannak ugyanakkor Halász Ágnesnek, az UniCredit Bank elemzőjének, aki – a Portfólió.hu összeállítása szerint – a második negyedév után a harmadikban 15,7 százalékos GDP-szárnyalást sem tart lehetetlennek. Jóllehet mindannyian azt is azonnal közölték, hogy mindez csak szalmalángszerű fellobbanás lesz.

A Takarékbank vezető elemzője a tavalyi július–szeptemberi időszakhoz hasonlítva 4,7 százalékos visszaeséssel kalkulál, éves szinten pedig –5,4 százalékos mutatót vár. Suppan Gergely lapunk kérdésére kiemelte: lehetetlen megjósolni, mit hoznak a következő hetek, az mindenképpen pozitív fejlemény, hogy az ipar magára talált. Nincsenek a tavaszi, első hullámhoz hasonló leállások, az ellátási láncok működnek. Mint fogalmazott: ha a vakcina jövő tavaszra biztosítja a megfelelő szintű átoltottságot, a jövő év második felében kirobbanó lehet a gazdaság teljesítménye.

Az mindenképpen pozitív fejlemény, hogy az ipar magára talált. Most nincsenek a tavaszi, első hullámhoz hasonló leállások
MTI/Krizsán Csaba

Virovácz Péter optikai csalódásnak nevezte a most megjelenő adatok várhatóan magas szintjét. Az ING Bank vezető elemzője óvatosabb, az idei és a tavalyi harmadik negyedévet összevetve 5,4 százalékos GDP-zsugorodásra számít, éves szinten pedig 6,1 százalékos gazdasági hanyatlást tart reálisnak. Szerinte a második negyedéves bázisról elsősorban az ipar és a szolgáltatások húzhatták fel látványosan a gazdaságot. – A legfrissebb havi adatokból azonban már látszik, hogy a negyedik negyedév teljesítménye jóval alatta maradhat a szeptemberben záruló időszakénak – fogalmazott a szakember, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a kiskereskedelmi forgalom fellendülése sem úgy alakul majd karácsony előtt, mint más években. A vásárlások szeptemberben indultak meg számottevően, mostanra már ismét inkább az óvatossági megtakarítások időszaka jön el.

Az idei harmadik negyedévben, a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva a piaci várakozások öt, míg 2020 egészét tekintve átlagosan hat százalék körüli gazdasági megzuhanást valószínűsítenek. Azonban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a veszélyhelyzet miatti lezárások és az előre kiszámíthatatlan leállások okán a statisztikai adatok gyűjtése sem működik majd úgy, mint „békeidőben”. Ezt érdeklődésünkre a Központi Statisztikai Hivatal így kommentálta: „A koronavírus-járvány által okozott rendkívüli helyzet a gazdasági környezetben olyan, gyors változásokat okozott, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak, ezeken keresztül a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a jövőbeli revíziók nagyságát. A hivatal azonban nem változtatott a GDP-számítás módján.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.