Vasárnaptól nincs viharjelzés a Balatonnál

Megszolgálta szezonális küldetését a balatoni viharjelzés a covid évében is, a méréseket nehezítették a járvány miatti korlátozások.

2020. 11. 01. 9:24
null
Balatonfenyves, 2020. július 21. Vihar érkezik a Balaton északi partjához Balatonfenyves felõl fényképezve 2020. július 21-én este. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén hat erős vihar söpört végig a Balatonon április eleje és október vége között, amikor április és szeptember kivételével minden hónapban volt egy-egy olyan nap, amikor a szél ereje óránként meghaladta az óránként 90 kilométeres sebességet is. Június 29-én Almádinál 97,7 kilométeres sebességet mértek, július 6-án Balatonőszödnél 97, 5 kilométeres szél marasztalta fedél alatt a nyaralókat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat viharjelzési szezont összegező statisztikájából.

Vihar érkezik a Balaton északi partjához, Balatonfenyves felől fényképezve 2020. július 21-én este Fotó: MTI/Varga György

Kánikulák júliusban

Május az átlagosnál hűvösebb volt – ezért is indult nehézkesen a nyári szezon – míg a főszezon két legmelegebb hónapja augusztus és szeptember volt. Július 15-én Boglárnál a mérőautomata 35, Siófoknál 34,9, Fonyódnál 34,6 fokot regisztrált, míg augusztus végén a még Balatonnál tartózkodók örömére jóval harminc Celsius-foknál is magasabbra szökött a hőmérő higanyszála. Az esőzés is sajátosan alakult: áprilisban aszály volt, májusban csak a fele hullott le a kívánatos esőnek, augusztusban több helyütt is kilencven milliméter csapadék áztatta a földet, a viharjelzési szezon legcsapadékosabb hónapja viszont október lett.

Fényfelvillanások a biztonságért

A legnagyobb hazai tavainkon a vihar közeledtét jelző riasztás az Országos Meteorológiai Szolgálat és a vele szoros kapcsolatban álló katasztrófavédelem feladata. A rendszer technikai üzemeltetését a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület végzi.

A Balatoni Vízirendészet Fonyódi Rendőrőrs rendőrei idén is járőröztek a nyaralók védelme érdekében Fotó: Varga György MTI

A Balaton körül 11, a Velencei- és a Fertő-tónál egy-egy, a Tisza-tónál három fénytoronyból érkeznek a figyelmeztető jelzések a vízen és a vízparton tartózkodók számára. A viharjelző szezonnak immár vége: az április 1-jén indult és október 31-én befejeződő balatoni viharjelzés ez évben is több százezer vízen és víz mellett tartózkodó személy biztonságát szavatolta.

Korlátoz a covid

A koronavírus-járvány miatti korlátozások a hazai és a nemzetközi meteorológia időjárás-előrejelzéseit és az éghajlati rendszer hosszú távú kutatásához szükséges méréseket és megfigyeléseket is befolyásolják – állítja a Másfélfok.hu internetes portálon megjelent kutatás. Eszerint bár sok kutató otthonról, számítógép előtt ülve is tud dolgozni, a jelenlegi korlátozások a mérőműszerek üzemeltetését, karbantartását, egyes mérések gyakoriságát és a terepmunkát is érintik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.