A turizmust és a vendéglátást jövőre is támogatni kell

Havonta újabb húszmilliárd forintnyi támogatást jelent a turisztikai ágazatnak a héten bejelentett bértámogatás, amellyel több százezer munkahelyet ment meg a kormány. A támogatások összege így már meghaladja a nyolcszázmilliárd forintot – jelentette be legújabb podcastjában a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Guller Zoltán kitért arra is, hogy még idén megkapják a szállásadók az elmaradt vendégéjszakák miatti kompenzációt, a fesztiválszervezők pedig a megítélt támogatást.

Magyar Nemzet
2020. 12. 12. 17:47
null
A vezérigazgató szerint folytatódnak a pozitív folyamatok Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány döntése szerint december 1-jétől január 31-ig ugyanúgy megkapják a vendéglátás-, a szálláshely-, a művészet-, a szórakoztatás- és a szabadidőszektor vállalkozói az ötvenszázalékos bértámogatást, valamint az adó- és járulékkedvezményt, mint novemberben. Továbbá december 1-jétől kiterjesztik e kedvezmények körét a szállodai szolgáltatókra, utazásszervezéssel foglalkozó vállalkozásokra is. Az alapfeltétel továbbra is változatlan: a vállalkozások a támogatások fejében egyetlen munkavállalót sem bocsáthatnak el, és valamennyiüknek ki kell fizetni a munkabért. Ahogy azt Varga Mihály pénzügyminiszter a minap jelezte,

amennyiben később az ágazat szereplői kezdeményezik, az intézkedések meghosszabbíthatók.

Az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) adatai szerint mostanáig több mint négyezer-ötszáz munkáltató nyújtott be kérelmet közel 35 ezer munkavállaló esetében, mintegy 3,3 milliárd forint összegben. A héten bejelentett bértámogatás pedig havonta újabb húszmilliárd forintnyi támogatást jelent az ágazatnak, amellyel több százezer munkahelyet ment meg a kormány – ezt már Guller Zoltán fűzte hozzá poscastjában. Kiemelte azt is, hogy a turisztikai ágazatnak nyújtott támogatás így már meghaladja a nyolcszázmilliárd forintot.

Guller Zoltán hangsúlyozta: a bejelentett bértámogatással több százezer munkahelyet ment meg a kormány
Fotó: Havran Zoltán

Mint az MTÜ vezérigazgatója fogalmazott: konzultáltak a szállodák, éttermek szövetségeivel, a turisztikai szervezetekkel, utazásszervezőkkel, vendéglátósokkal és rendezvényszervezőkkel, sőt,

az ország húsz legnagyobb budapesti és vidéki szállodája vezetőinek a véleményét levélben is kikérték.

Majd egyöntetűen arra a megállapításra jutottak, hogy a legfontosabb a munkahelyek biztosítása, megőrzése.

Guller Zoltán ugyancsak a szombati, a sorban immár 15. podcastjában beszélt arról is, hogy a szállásadók, hotelek elmaradt foglalásai után járó támogatásra eddig több mint kétmilliárd forint igény érkezett a szolgáltatóktól.

Novemberben megközelítőleg egymillió meghiúsult vendégéjszakával lehet számolni, amelyek után a szolgáltatók az elmaradó bevételek nyolcvan százalékát kaphatják meg.

Az MTÜ első embere azt ígérte, a december 20-ig beérkező támogatási igényeket még ebben a évben átutalják a jogosultaknak.

A Mesterségek Ünnepe remélhetően 2021-ben is sok látogatót vonz majd, ahol újra bemutatkozhatnak a kézműves-dinasztiák
Fotó: Bach Máté

A podcastban mindezek után végül szó esik a könnyűzenei fesztiválok működési célú támogatásáról is: a 27 fesztiválszervező idén kap még több mint kétszázmillió forintot. A rendezvények között szerepel például a Csabai Kolbászfesztivál, a Budapesti Borfesztivál, a Veszprémfest, a Mesterségek Ünnepe vagy éppen az EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója).

Az újonnan pályázók már igényelhetik a bértámogatást

Az ágazati bértámogatáshoz az ITM közleménye szerint az eddigi igényekben érintett munkavállalók esetében nincs szükség új kérelem kitöltésére. Ha a munkáltató nem kéri tovább a támogatást, ezt december 31-ig jelezheti. Az újonnan pályázók pedig már igényelhetik a bértámogatást. Az új kérelmek és a meghosszabbított támogatások esetében a munkáltatóknak egy hónap továbbfoglalkoztatást is szükséges vállalniuk – hangsúlyozták.

Az igényelhető maximális összeg a minimálbér másfélszerese, személyenként havi bruttó 241 500 forint. A munkáltatónak emellett járulékokat sem kell fizetnie a munkabérek után, így teljes bérköltségének több mint a felét is megkaphatja kompenzációként, ha nem bocsátja el a munkavállalóját, és munkabérét kifizeti. A juttatást havi bruttó 483 ezer forintos fizetésig maradéktalanul, a felett pedig a minimálbér összegének másfélszereséig lehet érvényesíteni, akár a részmunkaidőben foglalkoztatottak után is. A részletes dokumentáció a Munka.hu honlapon található meg. A kérelmeket 2021. február 8-ig lehet benyújtani a munkaadó székhelye, telephelye szerinti kormányhivatalhoz. Az adó- és járulékkedvezmény igénylésével kapcsolatos teendőkről pedig az adóhivatal honlapján lehet tájékozódni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.