Óvatosan emelte a januári olajkvótát az OPEC+

A tavasszal remélt kétmilliónál jelentősen kisebb mértékben emelkedik januárban az olajtermelés az OPEC+ országaiban. A héten született kvótamegállapodás hírére ismét a hordónkénti ötvendolláros ár közelébe került a Brent olajfajta.

2020. 12. 04. 16:35
A worker prepares to label barrels of lubricant oil at the state oil company Pertamina's lubricant production facility in Cilacap, Central Java
A worker prepares to label barrels of lubricant oil at the state oil company Pertamina's lubricant production facility in Cilacap, Central Java, Indonesia November 6, 2017 in this photo taken by Antara Foto. Picture taken November 6, 2017. Antara Foto/Rosa Panggabean/ via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. INDONESIA OUT. - RC1BF846B690 Fotó: Antara Foto Agency
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napi ötszázezer hordóval több olajat hoznak fel a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagjai, illetve a szervezeten kívüli, társult országok (OPEC+) januárban. A csütörtöki megállapodás alapján a termelés-visszafogás a jelenlegi napi 7,7 millió hordóról 7,2 millióra enyhül. Az olajországok ugyanakkor nem jutottak egyezségre a teljes jövő évet tekintve, és az is beszédes, hogy a kvóta csak az év első hónapjára vonatkozik.

A lazítás messze elmarad a korábban remélt kétmilliós emeléstől. Az OPEC+ áprilisban döntött a felhozatal radikális megvágásáról, miután a koronavírus-világjárvány nyomán jelentősen visszaesett a globális olajkereslet. Ennek folyományaként a nyersanyag ára is zuhant, az olajtermelőknek pedig nem volt más választása, mint csökkenteni a felhozatalt azért, hogy egyensúlyban tartsák a kínálatot a kereslettel. Ekkor vetítették előre azt is, hogy januártól kétmillió hordóval emelnék a napi kitermelési kvótát. Bíztak a gazdaság gyors helyrerázódásában és abban, hogy egy akkor még esetlegesnek tartott második járványhullám kíméletesebb lesz a piacokkal.


Fotó: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

Az OPEC+ illetékes miniszterei – akik arról is döntöttek, hogy a jövő évtől minden hónapban egyeztetnek a termelési szintről a piaci folyamatokra való gyorsabb reagálás érdekében – azonban most úgy látják, hogy még igen bizonytalan a globális gazdaság helyzete és kilátása, ezért döntöttek szerényebb emelésről.

Mi több, sokan közülük azt hangoztatták a héten lezajlott tárgyalásokon, hogy egyáltalán nem lenne szabad lazítani a kvótán, mert nem szívná fel a piac a többletolajat. Egyes országoknak, például Iraknak viszont márciusig be kell hozniuk azt a különbözetet, ami azért keletkezett, mert a nyáron túllépték a rájuk kiszabott határértéket.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajfajta határidős jegyzése határozott, egy százalék körüli napközbeni emelkedéssel reagált tegnap az előző esti megállapodás hírére. Az északi-tengeri Brent közel járt a hordónkénti ötven dolláros árhoz, míg a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) 46 dollár környékén is volt. Az olajországoknak ez biztató jel, hiszen ez az árszint a két hónappal ezelőttinél hét-kilenc dollárral magasabb, vagyis a piacok nem ijedtek meg a néhány hét múlva esedékes, valamivel nagyobb olajmennyiségtől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.