A magyar dolgozók tartós változásokat várnak a foglalkoztatásban

A világjárvány hatásaként a magyar munkavállalók egyre fontosabbnak tartják munkahelyeik biztonságát és annak megóvását, azonban a többségnek a bérszínvonal megőrzése is kiemelt jelentőségű – derül ki a Randstad Workmonitor friss kutatásából.    

Magyar Nemzet
2021. 01. 27. 16:05
null
Az európai munkavállalók harminc százalékának vált általánossá a távmunka Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban a munkavállalók 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a munkahelyének biztosítására és védelmére vonatkozó kezdeményezések fontosak, valamint a megkérdezettek 50 százaléka igényt is tart ezekre az változásokra. Magyarországon 2019 utolsó negyedévéhez képest 5 százalékkal nőtt azok aránya, akik jelentős mértékben tartanak munkahelyük elvesztésétől, a munkaviszonyban állók több mint harmada számol ennek közepes vagy nagy valószínűségével – ismertette a távirati iroda a Randstad Workmonitor friss kutatását.

A megkérdezettek közül a közép-dunántúli régióban, a főbb szektorok között pedig a telekommunikációban (3,7 százalék), az élelmiszeripar és az oktatás területén dolgozók (4,5–4,9 százalék) vélekedtek úgy, hogy szektoraikban a legalacsonyabb az esély munkahelyük elvesztésére.

A járvány hatására és a megszorítások hozadékaként megerősödött a bérgaranciák jelentősége, azaz a munkavállalók 59 százaléka tartja fontosnak, hogy korábbi kereseti összegét a továbbiakban is fenntartsa.

A munkaerőpiac átalakulását jelzi az a tendencia is, hogy állása megtartása érdekében a magyar dolgozó áldozatot is hajlandó vállalni. Az alkalmazottak 8 százaléka fizetése csökkentésében, 14 százaléka az azonos bérért végzett többletmunkában kötne vagy kötött már kompromisszumot, míg 28 százalék a munkaidő időszakos csökkentésébe vagy kényszerszabadságolásba, illetve 26 százalék a vállalaton belüli áthelyezésbe egyezne vagy egyezett már eddig is bele.

A Randstad kutatásában megkérdezettek többsége élvezi a távmunka előnyeit, amelyeket a későbbiekben is szívesen fenntartana.

A felmérésben részt vevők 80 százaléka azt mondta, megfelelő technológiája van arra, hogy munkáját home office-ban lássa el. Beszámoltak arról is, hogy a magyar dolgozók csupán 20 százalékának jelentett problémát a digitális átálláshoz szükséges készségek elsajátítása. A válaszadók 34 százalékának fontos a rugalmas munkaidő, 22 százalék inkább az otthoni és az irodai munka kombinációját részesíti előnyben, 15 százalékuk az igény szerinti otthoni munkavégzést, míg 14 százalékuk a csak otthoni munkavégzést említette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.