Nem kötelezheti a munkaadó a munkavállalót az oltásra

Nem kötelezheti a Covid–19 elleni vakcina beadatására a munkavállalót a munkáltatója, az oltás felvételére tett foglalkoztatói nyomásgyakorlásnak ráadásul most értelme sem lenne. Egy biztos: téved, aki azt hiszi, a vakcina beadatását követően szinte azonnal megszabadulhat a maszkhasználattól, és nem kell betartania a távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

Nagy Kristóf
2021. 01. 05. 18:30
null
A maszk viselése már régóta szabály, a vakcina beadására viszont jelenleg nem kötelezhető a munkavállaló Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vakcina megjelenésével világszerte kezdetét vette a járvány megállítását célzó oltási kampány. Ezzel együtt pedig egyre több fórumon felvetődik az oltásigazolás meglétéhez kötött szolgáltatásnyújtás, vagy az oltott és oltatlan emberek közötti különbségtétel kérdése.

A hazánkban is egyre inkább felmerülő vakcinakérdés ugyanakkor nem lehet vita tárgya a munkahelyeken: az oltottság miatt nem tehet különbséget dolgozó és dolgozó között a munkáltató.

Nem tehet különbséget a munkaadó a munkavállalók között annak alapján, hogy megkapták-e a Covid–19 járvány megfékezését célzó védőoltást.

A vakcina beadatása ugyanis önkéntes, nem tette kötelezővé sem az Európai Unió, sem a magyar kormány. Így

a munkáltató sem teheti kötelezővé a munkavállalóknak az oltást

– hangsúlyozta Mészáros Melinda. A Liga Szakszervezetek elnöke, munkajogász rámutatott: nyomást sem gyakorolhat a foglalkoztató azokra az alkalmazottakra, akik nem élnek az oltás lehetőségével, mivel az munkahelyi megkülönböztetésnek minősülne, amely szintén nem megengedett.

A maszk viselése már régóta szabály, a vakcina beadására viszont jelenleg nem kötelezhető a munkavállaló
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A szakszervezeti vezető emlékeztetett: a munkáltatók már több hónapja meghozták azokat az intézkedéseket – például a távolságtartás garantálása, a kötelező maszkhasználat vagy az otthoni munkavégzés – amelyekkel a vírus munkahelyi terjedése gátolható.

A védőoltás a már meglévő intézkedéseket egészíti ki. A jelenlegi szabályok alól így egyelőre nem mentesülhetnek a munkavállalók akkor sem, ha beoltatták magukat.

– Ennek oka egyfelől, hogy nem nyújt a vakcina százszázalékos védelmet, noha jelentősen csökkenti a vírus terjedését, és akadályozza a Covid–19 betegség és a súlyos szövődmények kialakulását. Másfelől a szérum nem adható mindenkinek, például az allergiásoknak, de nem ajánlják a kismamáknak sem. Mivel a munkáltatónak kötelessége kialakítani azokat a feltételeket, amelyek garantálják, hogy a dolgozó egészsége ne kerüljön veszélybe munkavégzés közben,

a maszkhasználat, vagy a távolságtartás alól azok a munkavállalók sem kaphatnak felmentést, akik már beoltatták magukat

– hangsúlyozta Mészáros Melinda.

A liga elnöke hozzátette:

jelenleg nem kötelező az oltás beadatása, ezért ezt a foglalkoztató sem várhatja el, és nem kötelezheti rá a munkavállalót.

Ugyanakkor mindenkinek érdeke az egészség megőrzése és a biztonságos munkavégzés, a mostani ismereteink szerint pedig a vakcina nyújtja a legnagyobb védelmet a fertőzés elkerüléséhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.