időjárás 18°C Konstantin 2022. május 21.
logo

Elkezdődött a Mátrai Erőmű évtizedes korszerűsítése

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.02.05. 13:56
Elkezdődött a Mátrai Erőmű évtizedes korszerűsítése

Elkezdődött a Mátrai Erőmű kilenc évig tartó átalakítása, a vállalat karbonfüggetlenségét célzó és a bányaterületek rekultivációjára, energiahatékonysági, valamint a regionális zöld közlekedési megoldások népszerűsítésére is kiterjedő átmenet azonban a jelenlegi munkahelyeket nem veszélyeztetheti – jelentette ki a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és az innovációs és technológiai miniszter az MTI-hez pénteken eljuttatott közös közleményében.

A két tárcavezető pénteken a térség országgyűlési képviselőivel és szakszervezeti vezetőkkel folytatott megbeszéléseket a Mátrai Erőműben. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a találkozón elmondta: a tárca és az Európai Unió illetékes végrehajtó ügynöksége

decemberben aláírta azt az 5,2 milliárd forint összköltségvetésű támogatási szerződést, amely a Nemzeti energia- és klímaterv végrehajtását,

valamint a Mátrai Erőmű fenntartható és igazságos átmenetét segítő LIFE-IP North-HU-Trans projekt végrehajtását támogatja. A kilenc év alatt megvalósuló átalakítás átképzési és vállalati mobilizációs programjai révén biztosítja az érintett munkavállalók helyzetének rendezését, a bányászati szakmakultúra megőrzését és a szükséges átképzéseket. Az erőmű a régió kiemelt foglalkoztatójaként több ezer család megélhetését biztosítja, ezért fontos a működés környezetbaráttá alakításakor is a munkahelyek védelme.

– Az átállás és az újonnan létrejövő gazdasági kapacitások hosszabb távon fenntartható munkahelyeket jelentenek a térségben, ide értve a Mátrai Erőmű telephelyein létesítendő naperőművek, az új típusú erőművi berendezések üzemeltetését, valamint a működést támogató társaságok munkaerő-igényét – emelte ki Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

A visontai létesítmény modernebb évtizedek elé néz
Fotó: Bach Máté

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője kijelentette: Magyarország energiabiztonságának megőrzése, a környezet védelme, az uniós klímakvótáknak megfelelés és több ezer munkahely megvédése olyan szempontok, melyeknek egyidejűleg kell teljesülniük a fejlesztés során.

A projekt végrehajtásában az ITM-en kívül részt vesznek az energiaszektor meghatározó nemzeti háttérintézményei, hivatalai, vállalatai, a térség érintett szereplői (megyei kormányhivatalok, helyi önkormányzatok, megyei kereskedelmi és iparkamarák, egyetemek), valamint szakszervezetek és civil szervezetek is.

Az erőmű technológiai átalakítása a Klíma- és természetvédelmi akciótervnek megfelelően átfogó térségfejlesztési programként valósul meg. Ebben a kormány és a társaság vezetése kulcsfontosságúnak tekinti a helyi önkormányzatokkal, gazdasági szereplőkkel, érdekképviseleti szervekkel és intézményekkel való együttműködést.

A Mátrai Erőmű Magyarország energetikai kulcsszereplője, kétezer-egyszáz munkavállaló és közvetve mintegy négyezer család megélhetését biztosítja a régióban. A szénerőmű ugyanakkor a hazai szén-dioxid-kibocsátás 14 százalékáért is felel, ezáltal Magyarország 2050-es karbonsemlegességi céljainak eléréséhez elengedhetetlen az erőmű kapacitásainak a klímacélokat is figyelembe vevő átalakítása.

A létesítmény lignittüzelésű blokkjait a tervek szerint 2025 végén leállítják, mivel üzemeltetésüket alacsony hatásfok és magas fajlagos szén-dioxid-kibocsátás jellemzi.

Az MVM Csoport középtávú célja az elavult energiatermelő egységek új, nagyobb hatásfokú, innovatív és alacsonyabb kibocsátású technológiákra cserélése. A létesítmény zöld jövőképének megvalósítása, a széntechnológia kivezetése összhangban van az EU energia- és klímapolitikai céljaival is, így az átalakítást jelentős uniós pályázati források segíthetik.

A Mátrai Erőmű mellett épült létesítménnyel jelentősen csökken a szén-dioxid-kibocsátásunk
Fotó: Teknős Miklós

– A beruházás finanszírozására várhatóan százmilliárd forintot meghaladó összegű támogatás igényelhető,

amelyhez a villamosenergia-termelő létesítmények az energetikai ágazat modernizációja és fenntartható átalakítása céljából kiosztandó, ingyenes szén-dioxid-kvóták formájában juthatnak hozzá – emlékeztetett a találkozón Oravecz Zsolt, a Mátrai Erőmű vezérigazgatója.

Jelezte: további források érkezhetnek a méltányos átállást támogató alapból (Just Transition Fund), mely a klímasemleges uniós gazdaságra való átálláshoz nyújt pénzügyi segítséget. A vezérigazgató utalt arra is, hogy az elképzeléseik között szerepel egy tisztaszén-technológiát alkalmazó kísérleti üzem létrehozása, továbbá egy olyan vegyipari technológia meghonosítása, amely minimális klímaterheléssel modern alapanyaggyártást tesz lehetővé, és megteremti a bányászat középtávú fenntartásának alapjait.