Debrecen a kelet-közép-európai régió központja

A város kimagasló eredményt ért el a Financial Times világszerte elismert globális felmérésén.

2021. 03. 01. 18:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ elismerte, hogy Debrecen a kelet-közép-európai régió központja. Debrecen városa kimagasló eredményt ért el a nemzetközi gazdasággal és pénzügyekkel foglalkozó lap, a Financial Times tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó divíziója, az fDI Intelligence mértékadó globális felmérésén, és felkerült a világ legjobb befektetésösztönzési célpontjainak top 10-es listájára.

Az elismerés egy lapon említi Debrecent a példaképpel, New Yorkkal, illetve Berlinnel, ahol a Tesla a világ legkorszerűbb elektromosautó-gyártó üzemét építi.

Az alábbi globális top 10-es lista önmagáért beszél – a New York-i Times Square-től a debreceni Kossuth térig terjed:

Fotó: EDC Debrecen

Emellett Debrecen saját kategóriájában, a kis és közepes városok között globálisan a top 5-be kerülve a negyedik legjobb befektetésösztönzési célpontként került ki a megméretésből, így olyan városokkal szerepel egy lapon, mint Zürich vagy Bahrein fővárosa, Manama.

Fotó: EDC Debrecen

Az épülő BMW-gyár közelsége, az azonnal elérhető ipari parki területek, a fejlett infrastruktúra, a képzett munkaerő, az üzleti fókuszú oktatási rendszer, a már jelen lévő cégek elégedettsége és végül a stabil politikai és gazdasági feltételek egyaránt támogatják, hogy Debrecen évek óta töretlenül népszerű, versenyképes befektetési helyszín.

A 2015-ös alapítás óta az EDC Debrecen sikeresen közreműködött számos külföldi beruházásban és újrabefektetésben, valamint jelenleg is számos tárgyalást folytat potenciális befektetőkkel. Debrecen teljes körű szolgáltatást nyújt a befektető cégek számára a teljes beruházási időszak alatt a helyszín kiválasztásától a befektetési projekt megvalósításán át az újrabefektetésekig, valamint a helyi beszállítók megtalálásáig. Ennek a folyamatnak kiemelkedő bizonyítéka a BMW 400 hektáron megvalósuló autóipari fejlesztése Debrecenben, amely a 2018-as év legnagyobb értékű beruházása volt Európában. Ennek eredményeként az autóipar szerepe tovább erősödik a városban.

2020-ban összesen 221 millió euró összegű beruházás érkezett Debrecenbe, mellyel 566 új munkahely létesül. A két legnagyobb beruházást a kínai SemCorp-csoport és a svájci Sensirion valósítja meg. A SemCorp-csoport a debreceni Déli Ipari Parkban kezdte meg első, Kínán kívüli gyárának építését, 180 millió euró értékben, amellyel 440 új munkahelyet fog teremteni a városban.

A lítiumion-akkumulátorok elválasztófóliájának gyártásával foglalkozó vállalat beruházása az eddigi legnagyobb kínai zöldmezős beruházás Magyarországon. Emellett a Sensirion (50 munkahely, 8,8 millió euró értékben) is bejelentette, hogy új szenzorgyártó üzemét Debrecenben hozza létre. Többek között a 2020-as évben még az alábbi új beruházásokat jelentették be:

Az IT-iparágban működő, piacvezető 4iG az Agora irodaházban hozta létre új irodáját, 20

munkahelyet teremtve a városban.

• A magyar tulajdonú logisztikai BHS Trans Kft. a Déli Ipari Parkban építi fel új logisztikai központját

7,8 millió euró értékben, 56 foglalkoztatott alkalmazása mellett.

• A Hajdúhús 2000 Kft. 1,6 millió euró értékben valósít meg húsipari fejlesztést, valamint a Bumet

1,5 millió euró értékben újra befektet Debrecenben.

• A piacvezető mélyépítési tevékenységet végző HBM Kft., illetve Magyarország egyik vezető

mérnökirodája, a Céh Zrt. is létrehoz egy helyi irodát.

A német tulajdonú, jármű-elektronikai alkatrészeket gyártó Vitesco (450 munkahely, 100 millió euró értékben), illetve az italgyártó sorokat előállító Krones (650 munkahely, 52 millió euró értékben) az előző évben kezdte meg a működését a debreceni Déli Ipari Parkban. 2016-ban az amerikai elektronikai termékeket gyártó NI (200+ munkahely, 18 millió euró értékben), illetve a német autóipari beszállító Schaeffler (500+ munkahely, 80 millió euró értékben) döntött úgy, hogy újra befektet Debrecenben.

Debrecen városa 125 ezer négyzetméternyi, minden igényt kielégítő irodaállománnyal rendelkezik, amely számos nemzetközi vállalatnak ad otthon az IT-iparágtól a pénzügyi szolgáltatásokon keresztül egészen a magas hozzáadott értékű mérnöki tevékenységekkel foglalkozó vállalatokig,

mint például T-Systems, Deutsche Telekom IT Solutions, Flowserve, British Telecom, Capgemini, Diehl Aviation. Emellett két magas presztízsű nemzetközi Big4 cég, az EY és a Deloitte kezdte meg tevékenységét a közelmúltban. Az üzleti szolgáltató szektor jelenleg összesen 4700 alkalmazottat foglalkoztat a városban.

A város oktatási rendszerét a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően átalakító, e célra 108 millió eurót előirányzó kormányrendelet elősegíti, hogy 2030-ra a jelenlegi 74 000-ről 100 000-re emelkedjen a diákok száma, elsősorban mérnöki és közgazdasági területen, szakmai és egyetemi képzésben egyaránt. A Debreceni Egyetem 32 000 fős hallgatói bázisa készen áll kielégíteni a cégek által támasztott magas szakmai és nyelvi követelményeket. A cégek számára hosszú távú stratégiai együttműködés létesítésére van lehetőség a Debreceni Egyetemmel és a Debreceni Szakképzési Centrummal. A 2019 szeptemberében kapuit megnyitó Debreceni Nemzetközi Iskola teljes körű oktatási programot kínál angolul. Ezenfelül lefektették a Deutsche Schule rendszer alapjait, mely várhatóan 2022 őszén kezdi meg a működését.

Az elmúlt években is számos neves nemzetközi díjat nyert a város: 2017-ben a Világbank is úgy találta, hogy 22 kelet-közép-európai város közül Debrecen kínálja a legkedvezőbb üzleti környezetet:

a város ötből két kategóriában is a legjobb helyezést érte el, emellett elnyerte a CEE Shared Services & Outsourcing Awards Év feltörekvő városa címét.

Debrecen a Financial Times fDI Intelligence divíziójának európai felmérésén 2018/19-ben a kisvárosok legjobb befektetésösztönzési stratégia kategóriájában első, míg 2020/21-ben második helyezést ért el. Debrecen mellett 2020/21-ben díjazták az Észak-alföldi régiót is, mely a közepes méretű régiók versenyében a harmadik helyen végzett a költséghatékonyság alapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.