Mérgező is lehet a hamis locsolókölni

A hamis kozmetikumok a bőrpír és a viszketés mellett súlyos allergiás reakciókat, kiütéseket, asztmát, de akár arcüregi problémákat is okozhatnak. 

Magyar Nemzet
2021. 04. 02. 11:57
null
A kozmetikai utánzatok gyakran megtévesztésig hasonlítanak az eredetiekhez Fotó: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hamis kozmetikumok nem mentek át a szükséges ellenőrzéseken, így a bőrpír és a viszketés mellett súlyos allergiás reakciókat, kiütéseket, asztmát, de akár arcüregi problémákat is okozhatnak.

– Mindig ügyeljünk arra, hol vásárolunk parfümöt, de húsvétkor legyünk különösen óvatosak: a legmegbízhatóbb forrásnak az ellenőrzött üzletek, hálózatok számítanak. Nemcsak magunknak vagy szeretteinknek árthatunk a hamis termékkel, de az eredeti termékek gyártóit, hosszú távon pedig a gazdaságot is megrövidítjük, hiszen a hamisítók nem fizetnek járulékokat, adót, aminek végül mi látjuk a kárát – figyelmeztetett Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) elnökhelyettese.

A HENT és a TÁRKI éves fogyasztói kutatásaiból kiderül, hogy az elmúlt időszakban tudatosabbak a fogyasztók, és egyre nagyobb arányban utasítják el a hamis illatszereket és kozmetikumokat.

  • 2011-ben a válaszadók 66 százaléka,
  • 2019-ben a 82 százalék,
  • 2020-ban 86 százalékuk utasította el a hamis kozmetikumokat.
  • A kozmetikai utánzatok gyakran megtévesztésig hasonlítanak az eredetiekhez, ezért érdemesebb a megbízható szakboltban vásárolni

    Fotó: MTI/Vajda János

    A hamis parfümök elsődleges értékesítési színtere a piac és az utca, az illegális forrásból származó termékek fogyasztóinak több mint kétharmada (68 százaléka) ezekről a helyekről szerzi be a hamis illatszereket. Forgalmazási helyszínnek számítanak továbbá az erre a célra szakosodott boltok is, ahol a vásárlások 18 százaléka történik, az internetes beszerzések aránya pedig növekedett az utóbbi időben.

    Az Európai Bizottság adatai szerint 2017 és 2018 között a legtöbb hamis parfüm és kozmetikum Törökországból érkezett az unió területére. Az összes készítmény mintegy 66 százaléka származik innen, míg harminc százalékuk Kínából, 3,3 százalékuk pedig Hong Kongból jut el a kontinensre.

    Csak a vizsgált időszakban a becslések szerint közel 18 millió euró bevételtől estek el a legitim gyártók és kiskereskedők.

    Hazánkban az utolsó átfogó vizsgálatkor (2015 és 2018 között) hozzávetőleg nyolcszázmillió forintos kárt okozott a hamis parfümök forgalmazása. Magyarországon évente több ezer üveg hamisított parfümöt foglalnak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, 2021 márciusában például több mint tizenötezer, különféle márkajelzésű hamis illatszert foglaltak le egy kőbányai raktárépületben.

    Hogyan ismerjük fel?

    Az egészségügyi kockázatokat tudatos vásárlással csökkenthetjük, a problémás termékeket a csomagolás, az üveg megvizsgálásával kerülhetjük el. Eredeti termékeknél a celofáncsomagolás tökéletesen illeszkedik, szorosan feszül rá a dobozra, nem csúszkál. Ha egyáltalán nincs celofán a dobozon, vagy túl laza, gyűrött, elmozdul, akkor nagy valószínűséggel hamisítványról van szó. Egy eredeti illatszer csomagolásán jellemzően nincs hiba, elütés, nem csúsznak el a betűk, ahogy a beletöltött folyadék színe, állaga is változhat hamis termékeknél, eltérhet az eredeti parfümtől. Árulkodó lehet az ár is, a kirívóan olcsó parfümöt inkább ne vegyük meg.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.