Az évtized végére készül el a Paks II beruházás

Az Európai Bizottság vizsgálata idején 7,35 százalékos profittal számoltak, de a szén-dioxid-kvóta drágulása miatt folyamatosan javul a projekt versenyképessége.

2021. 06. 25. 21:19
A Fotó: Paks II. Zrt. Forrás: Paks 2 Zrt.
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A paksi atomerőmű két új nukleáris blokkja 2029-ben és 2030-ban kezdheti meg kereskedelmi üzemét, amit hat-nyolc hónapos tesztüzem előz meg – mondta az atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Szekszárdon, a Tolna megyei közgyűlésen. Süli János felidézte, hogy a Paks II Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án adta be a létesítési engedélykérelmet az Országos Atomenergia-hivatalnak, amelynek 12 plusz három hónapja van a kérelem elbírálására, ezért várhatóan 2021. szeptember végén kapják meg a létesítési engedélyt.

A miniszter arról is tájékoztatott az MTI szerint, hogy a teljes erőmű épülete alatt megerősítik, homogénné teszik a talajt. A 22 méter mély munkagödröt úgy kell elkészíteni, hogy vízteleníteni lehessen, és ennek ne legyen hatása a meglévő blokkok biztonságos üzemeltetésére. Előírták, hogy tesztmunkagödröt készítsenek, és egy résfaltesztet is elvégezzenek, elősegítve a víztelenítés megoldását. A kapacitásfenntartó beruházásért felelős miniszter ismertette:

  • 26 felvonulási épületre van már engedély,
  • több mint száz műtárgy készül,
  • köztük nyolcvan épület, üzemek, irodák.
  • Az első épületek állnak, és elkészült a felvonulási terület energiaellátását biztosító hálózat is.

    Süli János hangsúlyozta, hogy Paks II eredeti és módosított pénzügyi szerződése is nyilvános. A szerződés értéke 12,5 milliárd euró, amelyből 2,5 milliárd a magyar finanszírozás, tízmilliárd orosz rendelkezésre állási hitel. – Amikor az orosz fél teljesít egy munkafázist, akkor mi a teljesítési igazolás alapján kiadjuk neki, hogy számlázásra jogosult, a fővállalkozó ekkor az elvégzett munka értékének megfelelően két számlát küld Magyarországra: egy nyolcvanszázalékosat, amelynek értékét az orosz bank utalja át, és egy húszszázalékosat, amelyet a Magyar Államadósság-kezelő Központ Zrt. egyenlít ki – magyarázta a részleteket, majd kiemelte:

    a magyar állam eddig minden kifizetést előtörlesztett, miután a szerződés erre költségmentesen lehetőséget ad.

    Megjegyezte, hogy az Európai Bizottság vizsgálata idején 7,35 százalékos profittal számoltak az új blokkok teljes élettartamára, a szén-dioxid-kvóta drágulása miatt azonban folyamatosan javul az atomenergia versenyképessége.

    Süli János szerint a dráguló karbonkvóta miatt egyre kedvezőbb Paks II megtérülése
    Fotó: Havran Zoltán

    Kitért arra, hogy a gazdasági bővüléssel párhuzamosan nő Magyarország villamosenergia-igénye. A nyári csúcsidejű napi fogyasztásban a legmagasabb érték csütörtökön 6940 MW volt, ami közelít a téli csúcsidejű, 7119 megawattos fogyasztáshoz.

    A miniszter beszélt arról, hogy

    Magyarország újraiparosítása folyamatban van, a Dunaújváros melletti akkumulátorgyártásnak, a debreceni és gödi ipari fejlesztéseknek is rendkívül jelentős a plusz villamosenergia-igénye. A két új paksi atomerőművi blokk nélkül hosszú távon nem biztosítható hazánk olcsó és klímabarát áramellátása.

    Süli János beszámolt arról is, hogy zajlik a Paks vonzáskörzetében lévő utak felújítása, ez érinti Tolna és Bács-Kiskun megyét is. Idén 32 milliárd forint áll rendelkezésre az atomerőművet határoló települések útfelújításaira. Két éven belül Tolna megye útszakaszainak hatvan százaléka, 330 kilométer út újul meg, és 2024. májusra ígérik a kalocsai Duna-híd elkészülését.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.