Luxustermék lesz idén a barack a tavaszi fagyhullámok miatt

Megsínylette a barack a tavaszi fagyhullámot. Az egymillió tonnás kiesés egész Európában hiányhoz vezethet.

Magyar Nemzet
2021. 06. 06. 15:58
null
Alig lesz barack a standok és az üzletek kínálatában, az árak az egekbe szökhetnek Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt harminc év leggyengébb termésére számítanak idén a legnagyobb európai baracktermesztő országok. Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban – hazánkhoz hasonlóan – a márciusi és áprilisi fagyhullámok pusztítottak. A négy országban

várhatóan egymillió tonnával terem kevesebb barack a 2,9 millió tonnás, sokévi átlagánál. Így mind az ipari, mind a frisspiaci barack hiánytermék lehet Európában 2021-ben

összegezte a nemzetközi becsléseket a FruitVeB.

Ráadásul az ágazatot a legrosszabbkor érte a ’80-as évek óta nem tapasztalt pusztulás: tavaly szintén jelentős, közel nyolcszázezer tonnás kiesést összesítettek a gazdák, akiknek a világjárvány is komoly veszteséget okozott 2020-ban.

A legelterjedtebb fajták közül az őszibarack mennyisége mintegy 35 százalékkal, míg a nektarintermés akár 45-50 százalékkal is elmaradhat a sokéves átlagtól.

A legnagyobb kárral a francia és a görög termelők számolnak: az előzetes becslések szerint csak feleannyi lehet a leszedett mennyiség, mint egy átlagos esztendőben.

Görögországban a konzervipar már most azzal számol, hogy nem lesz elegendő ipari barack, emiatt komoly vita zajlik az átvételi árakról.

Egymillió tonnával kevesebb barack teremhet idén, ezért várhatóan aranyárban mérik a gyümölcsöt, a szezon végére hiány alakulhat ki
Fotó: Havran Zoltán

Olaszországban az export jelentős csökkenésére számítanak. Tavaly az ideinél több, de az átlagosnál szintén jóval kevesebb barack termett, és a szezon végén, augusztusban és szeptemberben már nem jutott Európa más országaiba az olasz termésből.

Spanyolország egyes régióiban a teljes pusztulást okozták a március végi fagyok, ugyanakkor a feldolgozóknak itt nem kell hiánytól tartaniuk.

A francia termőterületeken még áprilisban is mértek -7 foknál alacsonyabb hőmérsékletet, amely ellen érdemben nem tudnak védekezni a gazdák. Így a termés akár 40-45 százalékkal is elmaradhat az átlagtól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.