A legfőbb amerikai index legjobban teljesítő részvényei

Mindössze hét részvény gyengült a világ talán legfontosabb részvényindexében, az amerikai S&P–500-ban a járvány alatt. Ez azt jelenti, hogy 493 papír árfolyama emelkedett, ezek közül pedig a legjobban teljesítőket szedtük össze, amelyek jóval túlszárnyalták az index tőzsdei mélypontja óta felmutatott duplázását.

Fellegi Tamás Péter
2021. 08. 19. 8:30
null
INDONESIA-HEALTH-VIRUS Fotó: CHAIDEER MAHYUDDIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az S&P–500 index példátlanul gyorsan emelkedett duplájára a tavaly márciusi hirtelen zuhanás utáni mélypontról – számoltunk be róla tegnap. A szép eredményt értelemszerűen az indexet alkotó ötszáz részvény hozza össze, azonban az egyedi teljesítmények nagyban eltértek egymástól. Most meglepően kevés, mindössze hét olyan volt, amelyik kifejezetten gyengélkedett, vagyis az index duplázása idején veszített árfolyamából. Az általános jó teljesítmény egyébként különösen azért tekinthető szép eredménynek, mert bizonyos iparágakat olyan komolyan megviselt a járvány, hogy sok cég alig élte túl a legnehezebb időszakot.

Az indexben a legnagyobb súllyal a nagy technológiai cégek szerepelnek igen magas, több esetben immár ezermilliárd dollár feletti kapitalizációval, vagyis az index emelkedésének lényegi mértékét ezek határozták meg. Esetükben a háromszoros drágulás az átlagos az adott időszakban, vagyis meghaladják az index teljesítményét, de ez nem is csoda, hiszen a másfél éves emelkedés nagy részében éppen ez volt a húzóágazat. Ahhoz tehát, hogy az átlag kijöjjön, sok cégnek kellett a duplázásnál kisebb mértékben emelkednie, ugyanakkor volt néhány részvény, 

amely az index emelkedésének többszörösét produkálta.

Első helyen kell említeni a Modernát, ami nem meglepő, ugyanis a járvány kezdetekor a cég viszonylag fiatal és kis kapitalizációjú volt, szemben a Pfizerrel, amelyik hasonló típusú koronavírus elleni vakcinát fejlesztett ki, de jelentős iparági szereplő volt már akkor is. A vakcinagyártás érthetően többszörösére növelte az árbevétel mellett a nyereséget is a Modernánál annak ellenére, hogy legalábbis első körben a cég minimális haszonnal értékesítette a terméket. 

A részvény árfolyama a mélypontról mostanáig a hússzorosára emelkedett, 

de néhány hónapja volt olyan nap is, amikor ez az érték huszonötszörös volt. Az egyetlen szépséghiba, hogy a részvény csak múlt hónapban került be az S&P–500 indexbe, de éppen a nagy növekedés miatt (az indexben az amerikai tőzsdéken forgó ötszáz legnagyobb vállalat részvénye szerepel).

Második helyre került a Tesla, amit önmagában a járvány kevésbé befolyásolt, bár a pandémia kezdetét övező pánik miatt a részvény ára a harmadára esett. Az is igaz, hogy ezzel csak a korábbi néhány hónap emelkedését adta vissza. Mindenesetre azóta az ár a tízszeresére emelkedett, ami az idei év elején volt tizenkétszeres is, és ezzel a cég 

nemcsak a világ legnagyobb autógyártója lett az értéke alapján, de az egyik legnagyobb tőzsdei vállalat is. 

Tavaly decemberben került az indexbe, ugyancsak a gyors növekedés miatt.

A régóta az indexben lévő részvények közül a Gap ruházati márkát érdemes megemlíteni: a kiskereskedelmi és divatcég árfolyama nagyon megszenvedte a járvány eleji pánikot, amelynek során 17-ről öt dollárig zuhant, azonban onnan alig több mint egy év alatt 35 dollár fölé szaladt az ár, jelenleg 27,5 dolláron forog, így mostanáig több mint ötszörös az emelkedés. Négyszeresére emelkedett a Via­comCBS médiakonglomerátum, de volt olyan időszak is tavasszal, amikor ez az érték kilencszeres volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.