Eddigi legjobb negyedéves eredményét publikálta az OTP

A tényleges teljesítményt illetően rekord negyedéves eredményről számolt be az OTP. Az eredmény felét a külföldi leányvállalatok adták, ezúttal minden országban nyereséges volt a működés.

Fellegi Tamás
2021. 08. 12. 12:47
null
A forint gyengülése is vonzóvá tette a hazai részvényeket Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétette második negyedéves eredményét az OTP, amely minden eddiginél és egyúttal az elemzői várakozásoknál is jobb lett. A bank konszolidált adózás utáni nyeresége 121,8 milliárd forint lett, ami nominálisan a bank történetének harmadik legjobb eredménye, de ha figyelembe vesszük, hogy a korábbi magasabb eredményeket egyedi tételek okozták, most pedig ilyen nem volt, akkor ez tekinthető minden idők legjobb eredményének.

Az előző negyedévinél 31 százalékkal magasabb az eredmény, a tavalyi második éves adatot pedig 55 százalékkal haladja meg. A nyereség immár több mint felét a külföldi leánybankok hozták, így mostanra igencsak beérett az OTP terjeszkedése, ráadásul, ami különlegesség: minden országban nyereség keletkezett.

A hitelmoratórium hatása mindazonáltal jelentkezett 7,2 milliárd forint korrekciós tétel formájában, ennek nagy része a magyarországi hiteltörlesztési moratóriumhoz kapcsolódik. Június végén az OTP bank bruttó hiteleinek 28,7 százaléka, a Merkantil Csoport hiteleinek 20,5 százaléka vett részt a moratóriumban. Mindeközben erős volt a jelzáloghitelezés: a magyarországi alaptevékenységben az új jelzáloghitel kihelyezések 70,az ukrán és a horvát banknál 60, a bolgár banknál pedig 38 százalékkal nőttek.

Az OTP kifizeti a 2019-es és 2020-as év utűni osztalékot, ezt azonban most megint nem tudja megtenni, mivel az MNB körlevélben szólította fel a hitelintézeteket, hogy 2021. december 31-ig ne fizessenek osztalékot és ne vállaljanak visszavonhatatlan osztalékfizetési kötelezettséget a 2019-es és 2020-as pénzügyi év, illetve a korábbi évek eredményeinek terhére. Az OTP osztalékígérete mindazonáltal visszavonhatatlannak tekinthető, nehéz elképzelni olyan szituációt a bank jelenlegi helyzetében, ami ezt akadályozná. Szigorú feltételeknek való megfelelés esetén egyébként  limitált osztalékfizetésre van lehetőség az MNB szerint, kérdés, hogy ezt az OTP igénybe tudja-e venni valamilyen mértékben. 

Ami a részvény árazását illeti, fundamentális alapon reálisnak tekinthető a jelenlegi tőzsdei ár, ami egyébként nemrég lépte át a korábbi, 16 ezer forintos csúcsot. A részvény P/E értéke, azaz a részvényár és az egy részvényre jutó eredmény hányadosa 10 körüli, ami egy bank esetében a szokásos érték, ha nem várnak további nagy növekedést. Az OTP esetében ugyan vannak még növekedési várakozások, ezeket azonban vélhetően csak a hitelmoratórium megszüntetése után épülnek be az árfolyamba.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.