Lassabb a kínai gazdaság talpra állása, mint várták

A várakozásoknál is nagyobb ütemben lassult a kínai ipar és kiskereskedelem növekedése júliusban, amikor az ország több területén ismét felbukkant a koronavírus-járvány, egyes régiókban pedig heves esőzések okozta áradások pusztítottak.

2021. 08. 16. 9:27
null
A termelési oldallal nincs probléma, a fogyasztást kell élénkíteni Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ipari termelés júliusban 6,4 százalékkal növekedett éves összevetésben. Elemzők 7,8 százalékos bővülést valószínűsítettek a júniusban jegyzett, 8,3 százalékos növekedést követően – áll a kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatsorában. Havi összevetésben júliusban 0,30 százalékos bővülést regisztráltak az előző hónapoz képest, míg az év első hét hónapját tekintve a kínai ipar 14,4 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összevetve – közölte az MTI.

 

A termelés kiemelkedően erős növekedését mérték az autóipar új energiával működő járművek termelésével foglalkozó ágazatában: a bővülés mértéke júliusban elérte a 162,7 százalékot éves összehasonlításban, ismét erősödve a júniusi, 135,3 százalék után.

 

Az autóipar egészét tekintve azonban továbbra is visszaesést regisztráltak: a termelés júliusban 15,8 százalékkal zsugorodott a szektorban éves összevetésben.

 

Elektromos autó akkumulátorának a prototípusa egy szakkiállításon Fotó: Ritchie B. Tongo


A kiskereskedelmi forgalom 8,5 százalékkal nőtt júliusban a múlt év azonos időszakához képest. Elemzők 11,5 százalékos bővülést jósoltak a júniusi, 12,1 százalékos növekedés után. 

 

A vártnál gyengébb adat azonban így is a kiskereskedelem tizenegyedik hónapja tartó növekedését tükrözte.

 

Tavaly júliusban a kiskereskedelmi forgalom még 1,1 százalékos zsugorodást mutatott. A kiskereskedelem forgalma havi összevetésben 0,13 százalékkal visszaesett júniushoz képest, míg január–júliusban 20,7 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összehasonlítva.
A statisztikai hivatal közleményében rámutatott: a júliusi adatok hátterében a globális járványhelyzet alakulása miatti, kiszámíthatatlan külső környezet mellett a Kína területén ismét felbukkanó járványgócok, valamint a szélsőséges időjárás okozta természeti katasztrófák állnak. Aláhúzták: a gazdaság helyreállása még mindig instabil és egyenetlen.
A tavalyi, 2,3 százalékos GDP-bővülést követően Peking idénre hat százalék feletti növekedést irányozott elő, a gazdaság egészséges fejlődését megcélozva. Elemzői várakozások szerint azonban a kínai GDP nyolc százalékot meghaladó mértékben is növekedhet 2021-ben. 

 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint a kínai gazdaság 8,4 százalékos bővülést érhet el idén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.