Sok munkavállaló dolgozik szabadsága alatt is

A magyar munkavállalók harmada alkalmanként, kilenc százaléka pedig rendszeresen dolgozik szabadsága alatt is – derül ki egy kutatásból. Csak a megkérdezettek 14 százaléka mondta azt, hogy nyaralás alatt fel sem veszi a telefonját munkaügyben.

Magyar Nemzet
2021. 08. 10. 15:09
null
20200729 Fiume Villámlátogatás Fiuméban, az egykori magyar városban, kilencórás vonatozással az Adriai-tengerpart elérhető Csornáról. Képen: Fiume, Kikötőváros, Horvátország Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld Fotó: Csapó Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ritka, hogy szabadság alatt is dolgoznak a hazai munkavállalók: a Profession.hu most publikált felméréséből az derül ki, hogy  harmaduk alkalmanként, kilenc százalékuk pedig rendszeresen dolgozik szabadsága alatt is. A Profession.hu – a 2014-ben és 2019-ben végzett kutatását megismételve – az idén júniusban online kérdőíven, reprezentatív mintavétellel felmérte a nyári szabadságok felhasználását.
A válaszadók az átlagos évi 29 nap szabadságukból összesen 13 napot terveztek kivenni az idei nyári szezonban – áll a közleményben.

 

Jócskán megélénkült az utazási kedv: míg 2014-ben a megkérdezettek 37 százaléka utazott el, addig ez az arány 2019-re 60 százalékra, az idén pedig 65 százalékra nőtt. 

A felmérés szerint tízből hat munkavállaló egyszerűen ki tudja venni szabadságát, minden tizedik válaszadó érezte úgy, hogy ebben különböző tényezők akadályozzák. 

 

A munkavállalók többségét teljes mértékben tehermentesítik a szabadság alatt, csupán harmaduknak kell pótolni a távol töltött idő alatt felgyűlt feladatokat az aktuális teendőik mellett. A rendelkezésre álló fizetett szabadnapokat tízből négy munkavállaló hosszabb turnusokra osztva használja fel, jellemzően egy hétnél hosszabb időre elutazva, megközelítően ennyien törekszenek rövidebb programok tervezésére, 35 százalékuk pedig csak egy-két szabadnapot vesz ki egyszerre – világít rá a felmérés.

 

A felmérés szerint a válaszadók hét százalékának a felettese, míg öt százalékának kollégái nincsenek tekintettel a szabadságára, a nyaralás alatt a megkérdezettek 32 százaléka alkalmanként, míg kilenc százaléka rendszeresen dolgozik.

 

A válaszadók 60 százaléka követi a céges levelezést akár a tengerpartról is, 30 százalékuk ráadásul mindennap, nyolc százalék pedig teljesen távol tartja magát ettől. 

A hivatalos hívásokat a válaszadók több mint fele fogadja alkalmanként vagy minden alkalommal, és csak 14 százalék mondta azt, hogy egyáltalán nem veszi fel a telefonját nyaralás közben – írják a közleményben.


A kutatás rámutatott arra is, hogy 2020-ban a járvány miatt a munkavállalók közel negyede volt kénytelen a vezetőség által kijelölt időszakban felhasználni szabadságának egy részét az optimalizálás, költséghatékonyság és bizonytalan tervezhetőség következtében. Az idei oltási hullámban a válaszadók három százaléka kényszerült betegszabadságra a vakcináció miatt, hét százaléknak pedig fizetett szabadnapot kellett kivennie.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.