Bizonytalan a magyar hagyma jövője

Egyre kiszolgáltatottabbak a hazai hagymatermesztők a szélsőséges időjárásnak. Az idei szezonban a tavaszi fagyok jelentettek súlyos gondot. Nem csak az időjárás teszi kiszámíthatatlanná a hagymatermesztést: a felvásárlási árak az erős európai konkurencia miatt alacsonyak, viszont a termesztés költségei jelentősen megemelkedtek. A növekvő önköltség mellett a régóta alacsony árak és a klímaváltozás veszélybe sodorhatja a magyar hagymatermesztést.

Nagy Kristóf
2021. 09. 30. 7:45
Mezőgazdaság - Megkezdődött a hagymaszüret a Jászságban Fotó: Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szélsőséges időjárás mellett a nemzetközi verseny, a régóta alacsony felvásárlási árak és a növekvő önköltség miatt egyre kiszámíthatatlanabb a magyar hagyma jövője. A termőterület és az itthon termesztett mennyiség évek óta zsugorodik, miközben a kereslet nő. A klímaváltozás okozta kiszolgáltatottság pedig középtávon – a málnához hasonlóan – megpecsételheti a hazai hagymatermesztés sorsát.

Az idei szezonban a biztatónak ígérkező kelés és áttelelés után a hűvös tavaszi időjárás a hagyma vontatott fejlődését eredményezte – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összegzéséből. Az áttelelővöröshagyma-termesztőket sok helyen – beleértve Makó környékét is – jelentős fagykár érte tavasszal. Ezeken a területeken hiányos lett az állomány, valamint több helyen újra kellett vetni a növényt. 

A tavaszi vetésű hagyma termőterületein a tavaszi csapadék hiánya okozott kelési problémákat, míg az öntözött táblákon megfelelő volt a növények fejlettsége. Növényvédelmi szempontból is érkeztek jelentések súlyos károkról, de összességében az elmúlt évekhez képest idén kevesebb gondot okoztak a kártevők. Az áttelelő vöröshagymánál sokfelé elaprózódott termésre panaszkodtak a gazdálkodók: a vártnál kisebbek lettek a hagymafejek. 

A vöröshagyma vetésterülete idén 1360 hektár, a becsült össztermés 40,5 ezer tonna. A hagyma termőterülete és a termésmennyiség évről évre csökken Magyarországon, miközben a zöldség iránti kereslet folyamatosan nő. Egyre nagyobb kihívás elé állítja a magyar termesztőket a klímaváltozás okozta kiszámíthatatlan időjárás. Emellett a gazdálkodóknak hátrányt okoz az olcsó külföldi konkurencia, így alacsonyak a felvásárlási árak. Közben az önköltség jelentősen emelkedik. A növényvédőszer-kivonások is többletmunkát, magasabb költségeket jelentenek, mivel nehezebbé vált a gyomirtás.

Európa nagy hagymatermesztő országaiban szintén elsősorban az időjárás befolyásolja a termést. Spanyolországban kimondottan jó termést tudhatnak maguk mögött a gazdák. Olaszországban vegyes a kép: a meghatározó fehérhagyma minősége kiváló, ellenben a vöröshagyma mérete kisebb a vártnál. Az európai piacon meghatározó török hagyma idén szintén jó minőségű. 

Az időjárás mellett a szállítási és logisztikai feladatok jelentenek kihívást a kontinens több országában. A minőséggel az Egyesült Királyságban sincs probléma, ugyanakkor az önköltség – elsősorban a brexit miatt – jelentősen megnőtt. Drágább a műtrágya, az energia és a szállítás költsége, a kritikus sofőrhiány pedig további nehéz­ségeket és költségnövekedést jelent. A brit hagymatermesztők a költségek egy részét már a fogyasztókra hárították, így a britek emelkedő hagymaárakkal szembesülnek.

A szűkös szállítási kapacitások fogják vissza a holland hagyma exportját, pedig jelentős a világpiaci kereslet a holland termés iránt. A korábbi években még a válogatás és a tárolás jelentett kihívást. 

Hollandia tavaly az idei magyar összterméshez hasonló mennyiséget, több mint negyvenezer tonna hagymát exportált. A holland hagyma a világ minden táján keresett. 

Célállomása főként Afrika, de jelentős felvevőpiacok vannak Ázsiában és Közép-Amerikában is. A holland áru annak ellenére is rendkívül keresett, hogy idén több probléma volt a minőséggel: a baktériumos rothadás különösen nagy gondot jelentett a termesztőknek, de gyakran jégeső vagy lisztharmat következtében is kialakultak bakteriális fertőzések.

Borítókép: MTI/Mészáros János

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.