időjárás 21°C Hella 2022. május 27.
logo

Elindult a roham a napelemekért

Somogyi Orsolya
2021.09.16. 09:30 2021.09.16. 09:54
Elindult a roham a napelemekért

Több mint tízszeresére nőtt az érdeklődés a napelemes cégeknél az elmúlt napokban arra az augusztus utolsó napján bejelentett pályázatra reagálva, amelyben

a lakossági zöldenergiás beruházásokra akár száz százalékos támogatást nyújt az állam. 

Ahogyan arról lapunk beszámolt, a több mint kétszáz milliárd forint keretösszegű pályázat várhatóan november 15-én nyílik meg, szeptember 12-ig pedig társadalmi egyeztetésre bocsátotta az Innovációs és Technológiai Minisztérium a részleteket. A Napelem.palyazat.gov.hu oldalon elérhető dokumentum már jóval a véglegesítés előtt is sokak fantáziáját megmozgatta, hiszen igen kedvező feltételeket támaszt. A jelentkezőktől egyebek mellett magyar adóazonosító jel meglétét, résztulajdont és állandó lakcímet az érintett ingatlanban, valamint 4,85 millió forint alatti egy főre jutó tavalyi éves jövedelmet vár el a kiíró. Napelemes rendszerre 2,9 millió forint kérhető, akkumulátorokkal, nyílászáró-cserével és villanyfűtésre váltással pedig 11 millió fölé kúszhat a támogatási összeg – idézte fel a legfontosabb feltételeket az Energiatakarék SRL Kft. lapunknak küldött összegzésében.

Az érdeklődés fellendülése tehát nem csoda, de gondosan meg kell tervezni, milyen beruházást érdemes valóban elvégezni az ingatlanon. – Az infrapaneles villanyfűtés egy szigetelés nélküli házban hét-nyolcszorosára emeli az éves áramigényt, amit a támogatásból telepíthető legfeljebb öt kilowattos napelemes rendszer nem tud maradéktalanul megtermelni. Jól szigetelt épületeknél jobb a helyzet, de fűtőpaneleket szinte lehetetlen teljes egészében megtérülő módon üzemeltetni. A rezsi persze így is lehet kisebb, mint a korábbi fűtés- és villanyszámla együtt. Más a helyzet a hőszivattyús
rendszerekkel. Ezek tulajdonosa anyagilag is jól járhat a váltással, de szinte biztosan nagyobb napelemes rendszerre lesz szüksége. Ezért érdemes egy előzetes energetikai elemzést készíttetni szakemberrel – tanácsolja Kujáni Péter, az Energiatakarék szakértője.

Az előzetes számításokra azért is szükség van, mert a támogatás nem minden esetben fogja fedezni az elvárt műszaki tartalom tényleges költségeit.

 – A pályázható támogatási összeg az építendő napelemes rendszer méretével arányosan növekszik. A költségek szerkezete azonban más, vannak olyan tételek – mint például az inverter – amelyek a napelempanelek számától bizonyos mértékig függetlenek. Ezért a nagyobb rendszerek előreláthatólag megvalósíthatóak lesznek kizárólag a támogatásból. A kisebb, két-három kilowattosakhoz viszont néhány százezer forintnyi önerőt a tulajdonosnak is hozzá kell tennie, de így is egy-másfél évnyi villanyszámla árából komplett napelemes rendszert kap – mondja a szakértő. Kiemelte: 

jó minőségű, ellenőrizhető forrásból származó eszközöket érdemes vásárolni még akkor is, ha esetleg néhány tízezer forinttal többe kerülnek a legolcsóbb opciónál.

Mivel évtizedes hatású beruházásról van szó, érdemes hosszú távra tervezni. A napelemes rendszerhez például akkor is megéri hibrid – vagyis a hálózat mellett saját akkumulátorokra is termelni tudó – invertert választani, ha az akkukat csak később vásároljuk meg. A szakértő szerint a jelenlegi roppant kedvező feltételeket kínáló szaldós elszámolás hosszú távon nem lesz fenntartható – jelen állás szerint 2023 után nem is lehet már új szerződést kötni.

 Ha pedig bruttó elszámolásra kell váltani, anyagilag sokkal jobban járnak, akik akkumulátorokkal tudják csökkenteni a hálózati energia igénybevételét.

Borítókép: Szendi Péter/Vas Népe