Most az állam állja a háztáji napelemes rendszer kiépítését

Csak bizonyos jövedelmi helyzet alatt igényelhető támogatás bruttó 2,8 millió forinttól 11,5 millióig. Terjedhetnek az akkumulátorok.

2021. 08. 30. 13:58
null
Nagykanizsa, 2019. március 4. Napelemet szerelnek a Zalasolar Kft. szakemberei a nagykanizsai református templom parókiája tetőszerkezetére 2019. március 4-én. A 12,6 kilowattos teljesítményű rendszer teljes mértékben fedezni fogja a templom és a parókia áramszükségletét. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lakossági napelemes és fűtési rendszerek kiépítésének vissza nem térítendő támogatására nyílik meg az idén ősszel több mint 200 milliárd forint keretösszegű lakossági pályázat – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Steiner Attila a sajtótájékoztatón részletezte: a pályázat keretösszegét 158,7 milliárd forint uniós és 42,8 milliárd forint állami forrás teszi ki. Az uniós rész a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből lehívandó összeg, amelyet a brüsszeli jóváhagyásig az állam finanszíroz. Nemcsak háztáji napelemekre, hanem fűtési rendszerek korszerűsítésére is fel lehet venni a támogatást, amennyiben az köthető a háztetőn termelt megújuló energia hasznosításához. Vagyis: 

elterjedhetnek a hőszivattyús, akkumulátoros megoldások, a lakossági fűtésben pedig nagyobb arányban jelenhetnek meg az elektromos megoldások a földgáz rovására.

– Arra számítunk, hogy népszerű lesz a háztartási méretű akkumulátorok beszerzésének támogatása is – jelezte a Magyar Nemzet kérdésére Steiner Attila. – Aki szeretné a fűtését úgy átalakítani, hogy a támogatási lehetőségekkel is él, nagyon sokat tud megtakarítani hosszú távon. Ha ugyanis akkumulátorban tárolja azt az energiát, amit az adott pillanatban nem használt fel, később bármikor hasznosíthatja, akár egész nap a rendelkezésére áll. Mivel ezzel a megoldással a fűtés tulajdonképpen folyamatosan mehet saját termelésű energiából, jelentősen csökkenthető a családi ház fűtési költsége – magyarázta. A sajtótájékoztató keretében az államtitkár elmondta azt is, hogy a lakosság támogatása mellett hálózatfejlesztésre további 103,7 milliárdot különített el a kormányzat. Ezt az összeget rendszerirányító Mavir, illetve az elosztó társaságok vehetik igénybe ötvenszázalékos támogatási intenzitás mellett.

Az alapján, hogy milyen beruházásokra vehetők igénybe a lakossági támogatások, illetve hogy az iparág is forráshoz jut hálózatfejlesztésre, kiolvasható, hogy az ITM a konstrukció kidolgozásakor gondolt a villamosenergetikai rendszer rugalmasságára is. Ma már nem elegendő ugyanis a megújulóalapú termelők támogatása, hiszen azok arányának növekedése a rugalmatlanságuk miatt jelentős kiszabályozási kihívás elé állítja a rendszerirányítót. A Mavir ugyan teljesíti ezt a feladatát – hiszen rendszerszintű áramkimaradásokat nem tapasztalunk Magyarországon –, de egyre drágábban.

Azzal, hogy a háztartási termelő-fogyasztók is aktívabban, rugalmasabban lesznek képesek részt venni a rendszerben, összességében olcsóbb, fenntarthatóbb áramellátás alakul ki. 

Ebből azok is profitálhatnak, akiknek nincs saját termelő a házuk tetején, hiszen az egyre drágább kiszabályozást az ipari fogyasztókon keresztül végső soron a lakosság is állja.

Lényeges pont az is, hogy a támogatást most nemcsak azok vehetik igénybe, akik az anyagi helyzetük alapján egyébként is ki tudnák fizetni a technológiát.

Ebben a kiírásban csak azok a háztartások pályázhatnak, amelyeknél az egy főre jutó éves jövedelem nem haladja meg a 4,85 millió forintot – ide számítva az eltartottakat is. Kizárólag napelemes rendszerre legfeljebb bruttó 2,898 millió forintot lehet igényelni, ha emellett fűtés-korszerűsítést is végrehajtana a tulajdonos fűtőpanelekkel, akkor 9,368 milliós, ha hőszivattyúval, akkor pedig 11,559 milliós támogatásban részesülhet. A pályázatot november 15-től lehet majd benyújtani régiónként eltérő időszakban, az első ütemben 100,8 milliárd forint áll majd a lakosság rendelkezésére. Ha egy régióban nem merülne ki a keret, a fennmaradó összeget átirányítják oda, ahol túljelentkezést tapasztalnak. A részletek már megtalálhatók a Napelem.pályázat.gov.hu oldalon.

Steiner Attila elmondta továbbá, hogy várhatóan 35 ezer háztartás juthat ily módon támogatáshoz, ezen belül 11,6 ezer háztartás fűtése korszerűsödhet, és 175 MW új napelemes-kapacitás kerülhet a rendszerbe, harmadával növelve a jelenlegi háztáji állományt.

Bortókép: MTI/Varga György

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.