időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Most az állam állja a háztáji napelemes rendszer kiépítését

Somogyi Orsolya
2021.08.30. 13:58 2021.08.30. 14:40
Most az állam állja a háztáji napelemes rendszer kiépítését

Lakossági napelemes és fűtési rendszerek kiépítésének vissza nem térítendő támogatására nyílik meg az idén ősszel több mint 200 milliárd forint keretösszegű lakossági pályázat – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Steiner Attila a sajtótájékoztatón részletezte: a pályázat keretösszegét 158,7 milliárd forint uniós és 42,8 milliárd forint állami forrás teszi ki. Az uniós rész a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből lehívandó összeg, amelyet a brüsszeli jóváhagyásig az állam finanszíroz. Nemcsak háztáji napelemekre, hanem fűtési rendszerek korszerűsítésére is fel lehet venni a támogatást, amennyiben az köthető a háztetőn termelt megújuló energia hasznosításához. Vagyis: 

elterjedhetnek a hőszivattyús, akkumulátoros megoldások, a lakossági fűtésben pedig nagyobb arányban jelenhetnek meg az elektromos megoldások a földgáz rovására.

– Arra számítunk, hogy népszerű lesz a háztartási méretű akkumulátorok beszerzésének támogatása is – jelezte a Magyar Nemzet kérdésére Steiner Attila. – Aki szeretné a fűtését úgy átalakítani, hogy a támogatási lehetőségekkel is él, nagyon sokat tud megtakarítani hosszú távon. Ha ugyanis akkumulátorban tárolja azt az energiát, amit az adott pillanatban nem használt fel, később bármikor hasznosíthatja, akár egész nap a rendelkezésére áll. Mivel ezzel a megoldással a fűtés tulajdonképpen folyamatosan mehet saját termelésű energiából, jelentősen csökkenthető a családi ház fűtési költsége – magyarázta. A sajtótájékoztató keretében az államtitkár elmondta azt is, hogy a lakosság támogatása mellett hálózatfejlesztésre további 103,7 milliárdot különített el a kormányzat. Ezt az összeget rendszerirányító Mavir, illetve az elosztó társaságok vehetik igénybe ötvenszázalékos támogatási intenzitás mellett.

Az alapján, hogy milyen beruházásokra vehetők igénybe a lakossági támogatások, illetve hogy az iparág is forráshoz jut hálózatfejlesztésre, kiolvasható, hogy az ITM a konstrukció kidolgozásakor gondolt a villamosenergetikai rendszer rugalmasságára is. Ma már nem elegendő ugyanis a megújulóalapú termelők támogatása, hiszen azok arányának növekedése a rugalmatlanságuk miatt jelentős kiszabályozási kihívás elé állítja a rendszerirányítót. A Mavir ugyan teljesíti ezt a feladatát – hiszen rendszerszintű áramkimaradásokat nem tapasztalunk Magyarországon –, de egyre drágábban.

Azzal, hogy a háztartási termelő-fogyasztók is aktívabban, rugalmasabban lesznek képesek részt venni a rendszerben, összességében olcsóbb, fenntarthatóbb áramellátás alakul ki. 

Ebből azok is profitálhatnak, akiknek nincs saját termelő a házuk tetején, hiszen az egyre drágább kiszabályozást az ipari fogyasztókon keresztül végső soron a lakosság is állja.

Lényeges pont az is, hogy a támogatást most nemcsak azok vehetik igénybe, akik az anyagi helyzetük alapján egyébként is ki tudnák fizetni a technológiát.

Ebben a kiírásban csak azok a háztartások pályázhatnak, amelyeknél az egy főre jutó éves jövedelem nem haladja meg a 4,85 millió forintot – ide számítva az eltartottakat is. Kizárólag napelemes rendszerre legfeljebb bruttó 2,898 millió forintot lehet igényelni, ha emellett fűtés-korszerűsítést is végrehajtana a tulajdonos fűtőpanelekkel, akkor 9,368 milliós, ha hőszivattyúval, akkor pedig 11,559 milliós támogatásban részesülhet. A pályázatot november 15-től lehet majd benyújtani régiónként eltérő időszakban, az első ütemben 100,8 milliárd forint áll majd a lakosság rendelkezésére. Ha egy régióban nem merülne ki a keret, a fennmaradó összeget átirányítják oda, ahol túljelentkezést tapasztalnak. A részletek már megtalálhatók a Napelem.pályázat.gov.hu oldalon.

Steiner Attila elmondta továbbá, hogy várhatóan 35 ezer háztartás juthat ily módon támogatáshoz, ezen belül 11,6 ezer háztartás fűtése korszerűsödhet, és 175 MW új napelemes-kapacitás kerülhet a rendszerbe, harmadával növelve a jelenlegi háztáji állományt.

Bortókép: MTI/Varga György

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.