Jön a munkavégzés finomhangolása

Időszerű a poszt-Covid-időszakra kialakult új munkahelyi és munkavégzési gyakorlatok szabályozása.

Nagy Kristóf
2021. 09. 04. 14:30
null
20200907 Dunaharaszti Home office. Otthoni munka. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átfogó szabályozás vár a munkaerőpiacra világszerte, mivel a koronavírus okozta válság következményeként olyan munkavégzési gyakorlatok váltak általánossá, amelyek a járványt megelőzően kevéssé voltak elképzelhetők. Az Eurofound az elemzéseiben rámutatott, hogy szinte minden európai országban finomhangolásra vár a munkajog. 

Ennek legfőbb oka, hogy a pandémia alatt meghozott gyors és egyedi döntések tették rugalmassá a munkaerőpiacot. A kialakult jó gyakorlatok ugyanakkor szintén kiszolgáltatottabbá tehetik a munkavállalókat.

Az Eurofound rámutatott, hogy a járvány legsúlyosabb időszakában az európaiak legalább negyede dolgozott otthonról. Az átoltottsággal és az újranyitással együtt sokan visszatérnek ugyan a munkahelyi munkavégzéshez, ám a járványt megelőző időkhöz képest jelentősen megnőtt az otthon dolgozó, illetve a részben otthon, részben a munkahelyen dolgozók száma. 

A munkavégzés helyét és idejét érintő legnagyobb újdonság a hibrid munkavégzés, amelyet a legtöbb munkavállaló megtartana.

A digitális platformokon lehetővé váló távoli munkavégzés ugyanakkor kiszolgáltatottá teszi a munkavállalót. Egyfelől azért, mert a munkaidő végét és kezdetét kevésbé veszik figyelembe otthon az alkalmazottak, de félő, hogy a munkahelyi vezető telefonhívásai és üzenetei is nyomás alá helyezik a home office-ban dolgozót. 

Új megközelítésre van szükség emellett a távmunkában dolgozók és a járvány miatt jelentős nyomás alá kerülő munkavállalók mentális jóllétének fenntartásához.

Borítókép: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.