A vállalkozásoknak választaniuk kell: moratórium vagy támogatás

Október végéig még bő három hét áll a vállalkozások rendelkezésére ahhoz, hogy nyilatkozzanak, benne kívánnak-e maradni a hiteltörlesztési moratórium rendszerében. A cégek jelentős köre a jogszabály alapján eleshet a lehetőségtől, amivel a többségük nincs is tisztában.

Horváth Éva
2021. 10. 08. 6:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bankok november 1-jén minden ügyfelet automatikusan kiléptetnek a hitelmoratóriumból, aki október 1. és 31. között nem nyilatkozik a további szándékáról. A döntés kötelező érvényű az adósokra: nincs menet közben beugrás, a továbbiak­ban csak kiugrani lehet a rendszerből, aki viszont most is a moratóriu­mot választja, jövő júliusig kitolhatja a hiteltörlesztés türelmi idejét. 

A vállalkozások közül azok jogosultak továbbra is a moratórium véd­ernyője alatt maradni, amelyeknek a megelőző másfél évben legalább 25 százalékkal csökkent az árbevételük. 

– A vonatkozó jogszabálynak azonban van egy kevésbé ismert pontja: nem jogosultak azok a cégek a hitelmoratórium hosszabbítására, amelyek igénybe vettek valamilyen gazdaságélénkítő támogatást az elmúlt időszakban, tehát például igényeltek Széchenyi Kártya Plusz vagy GO terméket – emelte ki Korsósné Maku Márta, a Sberbank termékfejlesztési vezetője.

A bankok a következő időszakban valamennyi moratóriumban érintett ügyfelüket értesítik a futamidőről és a tartozás összegéről    Fotó: Balaton József

A pénzügyi szakember lapunk érdeklődésére külön felhívta a figyelmet az elszámolás kérdésére, azon belül is a vállalkozói folyószámlahitelekre. Több variációja van ugyanis annak, hogyan számol el a bank az adóssal, és ez várhatóan még intézményenként is különböző megoldásokat hozhat, attól függően, hogyan értelmezik a szabályozást a hitel folyósítói.

– A folyószámlahitelnél most – a normális esettől eltérőn – elválik a rendelkezésre állási időszak (ameddig felhasználható a hitelkeret) és annak időpontja, ameddig a felhalmozódott kamatot vissza kell fizetni. Ez utóbbi akár 12–15 hónap is lehet. A rendelkezésre állás tehát lezárul azzal a nappal, amikor a hitelmoratóriumból kilép a vállalkozás, így új hitelösszeget onnantól nem tud lehívni a keretéből. A kamattartozás kiegyenlítésére azonban lesz még ideje. Más kérdés, hogy addig viszont nem tud új összeget lehívni, míg a tartozást ki nem fizeti – magyarázta a termékfejlesztési vezető.

A jogszabály szerint egy alkalommal díjmentesen elő lehet törleszteni a felhalmozott tartozást, így akinek a pénzügyi helyzete engedi, annak érdemes csökkentenie a hitelét. Ezenkívül vállalható akár magasabb törlesztőrészlet is, amelynek révén az eredetire csökkenthető a futamidő. – Bár a mértéke az összegtől, a tőketartozástól és a kamattól függően hitelenként változik, de minden érintettnek meg kell térítenie a moratóriumban töltött időszak miatt hosszabb, drágább kölcsönt. Különösen igaz ez a nem fix kamatozású hitelekre. A tartozás összegét és futamidejét tartalmazó tájékoztatót mindenki megkapja a bankjától a következő hónapokban – fűzte hozzá Korsósné Maku Márta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.