időjárás 5°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo
Új eszközökkel egészítik ki a bükkábrányi napelemparkot

Áramtárolás a Mátrában

Magyar Nemzet
2021.10.15. 10:32 2021.10.15. 10:54
Áramtárolás a Mátrában

A következő fázisába lépett a bükkábrányi naperőmű fejlesztése, új technológiával való kiegészítése. Azt követően, hogy a Mészáros-csoporthoz tartozó Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciuma 1,2 milliárd forint támogatást nyert el naperőmű áramtermelését hasznosító innovatív energiatároló technológia fejlesztésére, hamarosan elkezdődhet a szükséges alkatrészek legyártása és beszállítása.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal 2020-ban hirdette meg négymilliárd forint keretösszegű pályázatát. Azok a vállalatok, konzorciumok nyerhettek el támogatást, amelyek vállalták, hogy a karbonmentesen termelt, többlet-villamosenergiát gázenergiává (hidrogén, biometán) alakítják át innovatív fejlesztés segítségével. A vízbontó és a palacktöltő technológia beszállításának lehetőségét a kiskunhalasi gyártóbázisú Ganzair Kompresszortechnika Kft. nyerte el. A hidrogéntermelő és -tároló, nyomásfokozó és töltőlétesítmény komplex kiviteli-tervezési és engedélyezés-előkészítési feladatait a Petrolterv Kft. végzi majd.

Az elektrolizáló rendszer beszállítója az amerikai Plug Power – Giner ELX. Az elektrolizáló óránként mintegy kétszáz köbméter hidrogént állít elő.

Az egy megawatt összteljesítményű berendezéssel termelt hidrogén energiatartalma hatszáz–nyolcszáz háztartás átlagos villamosenergia-fogyasztásának felel meg.

Mintegy tízezer köbméter hidrogént tárolnak majd 350 bar nyomáson tartályokban, a végfogyasztókhoz pedig kétszáz baros palackokban lesz szállítható a gáz.

A bükkábrányi erőmű a Ganzair második sikeres hidrogéntechnológiai projektje. Az energiatárolásban már rendelkezik referenciával a Magyar Földgáztároló Zrt. kardoskúti Akvamarin projektje révén, a második nyertes projekttel pedig az energia-előállításba is bekapcsolódhat. A Ganzair száz százalékban magyar tulajdonú vállalkozás.

Borítókép: Teknős Miklós