időjárás 6°C Stefánia 2021. November 28.
logo

Áremelést sürgetnek a borászok

Magyar Nemzet
2021.10.28. 14:31 2021.10.28. 15:12
Áremelést sürgetnek a borászok

Sürgősen emelni kell a hazai borok nagykereskedelmi árát, az elmúlt időszakban megnőtt termelési költségek mellett a szakma szerint nem megengedhető, hogy miközben a pincészetek működése veszélybe kerül, a profitot egyedül a kereskedők fölözzék le. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szerint az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai nem vagy csak igen csekély mértékben változtak, annak ellenére, hogy az ágazat termelési költségei folyamatosan emelkednek. Egyes becslések szerint az elmúlt időszakban legalább 15-20 százalékkal növekedtek a borászatok kiadásai, a szőlő termesztéséhez szükséges anyagok mellett drágultak a csomagolóanyagok is, és az üzemanyagok áremelése is további pluszköltséget jelent a pincészeteknek. 

Ugyanakkor míg a termelői árak a költségek növekedése ellenére sem változtak, a fogyasztók dráguló borokkal szembesülnek a boltok polcain. 

Ennek legfőbb oka az, hogy a kereskedelem folyamatosan növelte az árrését, így a fogyasztói árak évről évre emelkedtek, amiből a termelők nem részesednek. A HNT szerint évek óta fennálló egészségtelen piaci folyamatról van szó, amelyet tovább súlyosbított a koronavírus-járvány. 

Az áruházláncok a borbeszerzési tendereken egyre alacsonyabb árra kényszerítik a beszállító pincészeteket. Kollégáink olykor olyan áron kényszerülnek bort átadni, hogy azon az áron a bor gyakorlatilag elő sem állítható. Ez a tisztességtelen gazdasági gyakorlat végiggyűrűzik a teljes borpiacon, és negatívan érinti valamennyi borkategóriát. Egyértelműen kihatással van a szőlő- és bortermelők jövedelmezőségére, ami kritikus helyzetet eredményezett az ágazatban

– hívta fel a figyelmet Légli Ottó, a HNT elnöke.

További nehézséget okozott a 2021-es szélsőséges időjárás. A szokatlanul hideg tavasz és az aszályos nyár nem kedvezett a szőlőtermésnek, ezért a korábbihoz képest várhatóan jóval kevesebb borszőlőt takarítanak be az Európai Unió egész területén. 

A szakember szerint a már évek óta veszteséges szőlőtermesztés nem tartható fent a jelenlegi hazai nagykereskedelmi borárak mellett. Amennyiben nem emelkednek a nagykereskedelmi árak, a magyar szőlő- és borágazat helyzete teljes mértékben ellehetetlenül. 

Borítókép: MTI/Máthé Zoltán