Budapesten és Pest megyében épül a lakások kétharmada

Továbbra is óriási területi eltérések láthatók a lakásépítésekben, amit jól mutat, hogy idén eddig Budapesten készült el a lakóingatlanok majd fele. A kibővített otthonteremtési és a jegybanki Zöldotthon program tovább növelheti a 2016 óta folyamatosan erősödő építési kedvet, de ebből már a vidék is jobban kiveheti a részét.

2021. 10. 27. 11:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csaknem tízezer, első fél évben átadott új lakás mintegy kétharmada a Közép-Magyarország régióban, majdnem fele ezen belül Budapesten készült el – derül ki a statisztikai hivatal Fókuszban a megyék című kiadványából. Eszerint a fővárosban 4532, míg Pest megyében 1718 új lakóingatlant adtak át az év első hat hónapjában. Óriá­si különbség azonban, hogy

míg a fővárosban e lakások 92 százaléka soklakásos társasházban található, addig Pest megye településein ötből négy új ingatlan családi házat takar.

A fővárosban ugrásszerűen, csaknem háromszorosára nőtt az átadott lakásszám 2020 első feléhez viszonyítva, vidéken viszont a magas bázishoz képest erős visszaesés volt tapasztalható a legtöbb helyen. A megyei jogú városokban az egy évvel korábbinál harminc százalékkal, a többi városban mintegy ötödével, a községekben negyedével kevesebb lakás épült.

Jóval kevesebb, az egy évvel korábbinál feleannyi új lakást adtak át például Győr-Moson-Sopron megyében, ahol lakosságarányosan évek óta a legnagyobb ütemben zajlottak a lakásépítések. Az első fél évben átadott 629 lakóingatlan azt jelenti, hogy tízezer megyei lakosra 13 új lakás jutott, ami a tízes országos átlagot éppen csak meghaladó mérték. Ez a mutató ezúttal Budapesten volt a legmagasabb (ott tízezer lakosra 26 új lakás jutott), de a két említett területen kívül csupán Pest és Zala megyében haladta még meg az országos átlagot.

Több megyében is rendkívül kevés lakás épült az év első felében: Békésben 53, Hevesben 26, Nógrádban 19, Tolna megyében pedig mindössze 13 lakóingatlan készült el. Ezeken a helyeken az országos átlag töredékét teszi csak ki a tízezer lakosra eső lakáss­zám, ráadásul a korábbi években is rendre ezek a megyék kullogtak a sor végén. Érdekes ugyanakkor Somogy megye helyzete, ahol az elmúlt két-három évvel összehasonlítva nagyon kevés, csak 101 lakást adtak át az év első hat hónapjában. A kiadvány szerint ennek hátterében egyes nagyobb siófoki lakásberuházások tavalyi befejeződése áll.

A járványhelyzet miatt változó lakhatási és költözési folyamatokat nézve azonban további erős hullám várható a Balaton-parti települések lakásépítésében.

A kedvezményes lakásáfa 2020. évi, időleges kivezetése után és a járványhelyzet bizonytalanságának az elmúltával egyébként országosan jellemző a lakásépítési kedv növekedése. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján a KSH megállapítása szerint fordulat látszik a tervezett lakásszámban. Csak az idei második negyedévben 8300 lakás építését vették tervbe – utoljára 2019 harmadik negyedévében adtak ki ennél több lakásépítési engedélyt országszerte.

Hazánkban 2016 óta évről évre nő az épített lakásszám, s várhatóan ez a növekedés megmarad. Ebben szerepet játszik az év elején kibővített otthonteremtési program, a csokhoz kapcsolódó kedvezmények körének szélesítése. Ráadásul október eleje óta minden eddiginél kedvezőbb hitel érhető el energiatakarékos új lakások építéséhez vagy vásárlásához. A jegybank Zöldotthon programja keretében akár hetvenmillió forint támogatott, mindössze két és fél százalék kamatozású kölcsönhöz lehet hozzájutni a hazai pénzintézeteken keresztül. A csokot is felvevő családok ebből a keretből 10–15 millió forint erejéig nullaszázalékos hitelt igényelhetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.