Emelhetők a minimálbérek

A termelési eredményekben is hamar megmutatkozott a sikeres válságkezelés. Már az idei első fél évben akkora növekedést ért el a cégek eredményessége a gazdaság több területén, hogy a minimálbér-emelések forrását biztonsággal előteremthetik a munkáltatók, még a kkv-k körében is.

2021. 10. 06. 7:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiskereskedelemben, illetve a nemzetgazdaságban mért első féléves statisztikai és ágazatspecifikus mutatószámok elemzései igazolják, hogy a legtöbb ágazatban már rendelkezésre áll a minimálbér-emelés forrása, úgy is, hogy az esetlegesen tovagyűrűző hatások fékezhetik a meglódult bővülési ütemet – közölte Bubenkó Csaba. Az Egyenlő.hu elnöke a szakszervezet legújabb közgazdasági-ágazati elemzéséről beszélt lapunknak, amelyben a minimálbér-emelés körülményeit vizsgálták.

– Az elképzelhető, hogy a járvány által leginkább sújtott két ágazatban, a szállítás-raktározás és a szálláshely-vendéglátás szektorokban a minimálbér-emelés kigazdálkodásához szükség lehet az átmeneti költségvetési támogatásra is, hogy a válságból felkapaszkodva továbbra is a gyarapodás maradjon a meghatározó, ne pedig a kitettségből adódó sérülékenység – fejtette ki. Bubenkó Csaba úgy fogalmazott, azt világosan kell látni, hogy az átmeneti támogatás azért lehet indokolt az érintett cégeknél, mert az érintett területeken elszenvedett korlátozások miatt váratlanul kerültek a munkaadók rendkívüli helyzetbe, ami nélkül a szükséges bérfejlesztést könnyebben elviselnék.

Különösen érdekes a béremelkedések összetétele szektoronként, amelyből kiderül, hogy az alacsony fizetési kategóriákban jóval kisebb volt a növekedés, mint a felsőbb sávokban. 

– Ez az idei infláció szintjét sem elérő minimálbér-emelkedésre vezethető vissza – mutatott rá az érdekképviseleti vezető. Emellett az is az alacsony keresetűek jövedelmének jelentősebb emelését indokolja, hogy a kiskereskedelmi forgalom az eddig rendelkezésre álló adatok alapján a nyáron a 2019-es szintnél járt. A magas jövedelműek fogyasztásában azonban már nagy súlyt képviselnek a személyi szolgáltatásokra fordított kiadások, ezek közül például az éttermi fogyasztásra vagy a belföldi üdülésekre a nyári szezonban már kiugró összegek jutottak. Mint az elnök megemlítette, látszik, hogy a tartós fogyasztási cikkek vásárlása is jelentősen bővült, a csaknem húszszázalékos éves többlet az eladásokban a fogyasztás stabil, de helyenként megerősíthető szerkezetét mutatja.

A fogyasztás a járvány alatt el nem költött jövedelmek felhasználásával látványosan növekedett   Fotó: Andras Eberling

Bubenkó Csaba a béremelések leg­gyakrabban emlegetett akadályaival kapcsolatban arról is beszélt, hogy a legsérülékenyebb munkáltatói réteg, a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) esetében az év első félévében a vállalkozások bruttó eredménye már jelentősen meghaladta a járvány előtti szintet. Ez a nemzetgazdasági ágazatok nagy többségében jellemző, de például a szállítási-raktározási terület kivétel.
– A kulcsterületeken már az első hat hónapban a 2019-es szinteket hozták a működési eredmények, és a növekedés éves aránya jóval nagyobb, mint a munkajövedelmek emelkedésére szánt összegek – foglalta össze az Egyenlő.hu elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.