Kisebb lett a vártnál a kínai gazdasági növekedés

Kína harmadik negyedéves GDP-növekedése 4,9 százalék lett a várt 5,2 százalék helyett. Ez persze nem tűnik vészesnek, de a háttérben érdekes folyamatok húzódnak meg.

Fellegi Tamás Péter
2021. 10. 19. 7:28
null
CHINA-ECONOMY Fotó: STR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai gazdaság vártnál lassabb növekedéséért jórészt az ipari termelés felelős, ebben a szektorban jóval a várakozások alatt alakultak a számok. Ennek több oka is van, amelyek közül némelyik a negyedév végén kezdett erősen hatni: ezek közül az egyik legfontosabb az energiaárak gyors emelkedése, illetve hogy ennek következtében a hatóságok egyes tartományokban korlátozták az áramfogyasztást, leállásra kényszerítve az ipari üzemeket.

Ugyancsak hozzájárul a gazdasági növekedés lassulásához az ingatlanpia­con tapasztalható túlfűtöttség, ami oda vezetett, hogy egy nagy kínai ingatlanfejlesztő, az Evergrande szeptemberben bajba került, és fizetésképtelenné vált. Ez az egész iparágat érintheti, és lassíthatja az építőipar növekedését, amely az elmúlt években a gazdaság egyik húzóereje volt. A szektor azonban túlburjánzott, sok a problémás hitel, és olyan sok lakást építettek, ami bőven meghaladja a tényleges igényeket az egyébként óriási, több mint 1,4 milliárd lakosú országban.

Egy másik tényező a bizonytalanság: a járvány hatására jelentkező exportvisszaesés, majd az elmúlt egy évben tapasztalható szokatlanul szigorú kormányzati szabályozások miatt a vállalkozások egy része meggondolja, hogy a korábban tervezett beruházásokat megvalósítja-e.

A Kínában jelentős gyártási kapacitású cégek a megnövekedett kockázatok hatására megfontolják, hogy termelésüket nemcsak a költségek szerint kellene alakítani, hanem a fenti tényezőket figyelembe véve több országban elosztani. A járvány alatt és után tapasztalt szállítási nehézségek miatt több cég úgy gondolhatja, hogy felvevőpiacukhoz közelebb kellene hozni a termelést, és ez térségünket is érintheti, hisz régiónk, ezen belül Magyarország is vonzó alternatíva lehet ebben. Nem kizárt tehát, hogy a Kínában elmaradó beruházások egy része nálunk valósul meg.

Ami kedvezőnek mutatkozott a növekedési adaton belül, az a kiskereskedelem alakulása: szeptemberben 4,4 százalék volt a bővülés a Reuters által megkérdezett elemzők 3,3 százalékos várakozásaival szemben. Összességében azonban most már a nagyobb bankok és elemzőházak is visszafogták idei várakozásaikat a kínai gazdasági növekedést illetően, miután úgy látják, hogy a növekedést fékező tényezők, mindenekelőtt az energia­hiány, a negyedik negyedévben is fennmaradnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.