időjárás 13°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Orbán Viktor: A legjobb, ha az embereket is bevonjuk a döntéshozatalba

Közösen végzik a szakemberképzést a Debrecenbe települő cégek

Gőz József Miklós
2021.10.09. 14:50
Közösen végzik a szakemberképzést a Debrecenbe települő cégek

Az elmúlt néhány évben harminc nemzetközi nagyvállalat létesített gyárat Debrecenben. Számukra létkérdés, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű szakember álljon rendelkezésükre. E célból mintegy két évvel ezelőtt kötötte az első stratégiai megállapodást a BMW Group és a debreceni szakképző centrum, majd hamarosan a Continental is beszállt a szakképzésbe. A BMW gyárépítése teljes lendülettel folyik, a Continentalnak pedig már felépült a gyára a debreceni ipari parkokban.

Az akkori ünnepélyes szerződéskötés után még hét ilyen szerződés köttetett. A legutóbbiakat a nyáron írták alá az említett helyszínen működő Krones, a Deufol és a szakképző centrum vezetői. (A tervekben még két cég ilyen együttműködési szerződés szerepel.) 

A stratégiai megállapodások szerint a két szerződő fél arra törekszik, hogy az oktatási egységből kikerülő szakemberek végzés után azonnal, teljes értékű munkatársként tudjanak beállni a céghez.

E célból közösen válogatják ki az adott cég közreműködésével indított duális képzésben résztvevőket is. Utóbbiak most már teljes mértékben a vállalatnál sajátítják el nemcsak az ott szükséges speciális tudnivalókat, de a szakma általános ismereteit is. A BMW iskola például a szakképzési centrum két bázisintézményének munkájába kapcsolódik be, az informatikusokat képző Mechwart András és a mechatronikai szakembereket képző Brassai Sámuel technikuméiba. A Continental esetében hozzájuk más középiskolák, például a vegyipari is csatlakoztak. A Deufol céghez öt szakképző kötődik, szervez duális oktatást, készül tanulói karrierjének építésére.

Az elsők között megállapodást kötő vállalatok szakemberei – az oktatási intézmény tanáraival együtt – már elvégezték a tananyag átalakítását, abba beépítették a cégre jellemző speciális tudnivalóikat. S nemcsak a diákokat képezték, hanem a tanárokat is, hogy sikeresebben tanítsák tantárgyukat, az adott vállalatra jellemző folyamatokat. 

Az idén beiskolázottak most már három évfolyamon keresztül az adott gyár és az iskola közös képzésében vehetnek részt, nemcsak a gyakorlati, hanem az elméleti szakismeretek terén is. Az anyaiskolában szinte csak a közismereti tárgyakat tanulják majd.

A betelepülő cégek és a szakképzési centrum jó kapcsolataira jellemző, hogy a stratégiai szerződést kötők mindegyike részt vesz a hétfőn és kedden megtartandó Helló, szakma! – Út a jövőbe elnevezésű kiállításon és konferencián, ahol beszámolnak tapasztalataikról, és ismertetik a karrierlehetőségeket az érdeklődőknek, szülőknek, tanulóknak.

Noha a betelepülő iparvállalatok munkaerőigénye főleg szakmunkásokra és technikusokra irányul, szükségük van felsőfokú végzettségűekre is. A Debreceni Egyetem műszaki kara  ilyen szakemberek képzésére hirdetett duálist képzést a partnervállalatoknál, például a debreceni ipari parkban működő Schaeflernél. A gépészmérnököket és műszaki menedzsereket képző intézmény hallgatóinak gyakorlati oktatása a képzési idő felében a partnervállalatoknál történik. A hallgatók a tanulmányok ideje alatt hallgatói munkavállalói státusban vannak és fizetést kapnak.


 Borítókép: Thomas Peter

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.