időjárás 12°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Már harmincezer álláskeresőnek segített a kormány programja

Magyar Nemzet
2021.10.15. 09:35 2021.10.15. 11:11
Már harmincezer álláskeresőnek segített a kormány programja

Már több mint harmincezren igényelték a Vállalkozások munkaerő-támogatása program keretében elérhető segítséget – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese egy péntek délelőtti sajtótájékoztatón. – A kérelmek kétharmada a tavaly októberben elindított program júniusi kibővítése óta érkezett be. Mostanra összesen akár 30 ezer regisztrált álláskereső munkába állását segítheti a kormányzati támogatás – mondta el Schanda Tamás. Hozzátette: az igényelt 16 milliárdból több mint 13 milliárd forintot már meg is ítéltek az új munkavállalók felvételéhez.

A Vállalkozások munkaerő-támogatása 2020 őszétől eredetileg a 25 év alattiak és az alacsony iskolai végzettségűek alkalmazására ösztönözte a foglalkoztatókat. Idén nyár eleje óta már minden, legalább egy hónapja regisztrált álláskereső elhelyezkedéséhez igényelhető az állami hozzájárulás. A támogatás mértéke teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havonta a bérköltség – vagyis a bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó – fele, de legfeljebb 100 ezer forint lehet. A munkaadók fél éven át így összesen akár 600 ezer forintot kaphatnak egy új kolléga felvétele után.

Szeptember közepétől új elemként igényelhető a 90 napos munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás is. A vállalkozásoknak ennek fejében vállalniuk kell, hogy teljes- vagy legalább napi 4 órás részmunkaidőben foglalkoztatják, az első három hónapban minimum 120 órányi szakmai képzésben részesítik az alacsony végzettségűeket. 

A munkáltató ezt követően igényelheti a 6 hónapon át járó Vállalkozások munkaerő-támogatását az álláskereső után. A munkabér a képzési időszakhoz képest nem csökkenhet. A támogatási kérelmeket az alkalmazni kívánt személy lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes, állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz lehet benyújtani. További részletes információk a Munka.hu oldalon olvashatók.

– A magyar emberek nem segélyből, hanem munkából szeretnének megélni. A hazai foglalkoztatás a tavaly nyári mélyponthoz képest nemcsak visszarendeződött, hanem minden korábbinál magasabb szintre bővült. A kormány a minimálbér és a garantált bérminimum januártól tervezett, jelentős mértékű megemelésével is jelzi, hogy megbecsüli a dolgozókat. A program bővítése ellenére a Vállalkozások munkaerő-támogatásában részesülők közel fele 25 év alatti. A fiatalok helyzetét, lehetőségeit jövőre tovább javítjuk azzal, hogy nem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük

– fogalmazott Schanda Tamás.

Borítókép: MTI/Rosta Tibor

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.