időjárás 2°C Virgil 2021. November 27.
logo

Stabilra javította a Moody’s Románia államadós-besorolását

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.17. 10:40 2021.10.18. 09:40
Stabilra javította a Moody’s Románia államadós-besorolását

A Moody’s amerikai nemzetközi hitelminősítő negatívról stabilra javította pénteken este Románia államadós-besorolását, és megerősítette az ország hosszú futamú szuverén hazai és devizakötelezettségeinek Baa3 osztályzatát. Ezzel egy időben a másik amerikai nemzetközi hitelminősítő, a Standard and Poor’s is megerősítette Románia BBB mínusz/A3 befektetési ajánlású besorolását, amit továbbra is stabil kilátással jegyez – jelentette a távirati iroda.

A Moody’s szerint az államadós-besorolás stabilra javítását a román gazdaság teljesítményének erőteljes növekedése, az uniós helyreállítási alapok várható felhasználása, valamint a román államháztartási hiány csökkentése érdekében vállalt kormányzati garanciák indokolták. A Standard and Poor’s is arra számít, hogy a román kormány leváltása és a politikai instabilitás ellenére a következő két évben sikerül csökkenő pályára állítani az államháztartási hiányt. Erre garanciának látja a Románia ellen indított túlzottdeficit-eljárást, illetve a román hatóságok által vállalt reformokat az uniós helyreállítási alapok felhasználásáért. A hitelminősítő szerint a román kormány deficitcsökkentő törekvéseit megkönnyíti a gazdasági növekedés, amelyet nem befolyásoltak kedvezőtlenül a politikai instabilitási időszakok.

Mindkét hitelminősítő az idén hét százalékos gazdasági növekedésre számít, amely a Moody’s szerint 2022-ben 4,6 százalékra, 2023-ban 4,1 százalékra, 2024-ben 3,6 százalékra mérséklődik. A Standard and Poor’s is arra számít, hogy a román bruttó hazai termék növekedése stabil lesz 2022-ben és 2023-ban.

Florin Cîțu román liberális ügyvivő kormányfő szombaton üdvözölte a két hitelminősítő osztályzatát, és úgy értékelte, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által vezetett kormánykoalíciónak sikerült meggyőznie a két amerikai hitelminősítőt, hogy a kabinetnek az államháztartás konszolidálására irányuló törekvései hitelesek. Cîțu szerint indokolatlanok a román gazdasággal kapcsolatos aggodalmak, és a hitelminősítők döntése is azt mutatja, hogy jó irányba tart az ország.

A nemzetközi hitelminősítők verdiktjeit szokás függetlennek tartani, hiszen általában véve elmondható, hogy ezeket az elemzőházakat nemigen befolyásolják a nemzetközi politikai széljárások – igaz, azért néhány évvel ezelőtt érezhető volt ilyesmi például a Magyarországgal kapcsolatos elemzéseikben. Ugyanakkor a hírnevüket kockáztatnák ha nem objektív elemzéseket készítenének. Emiatt figyelemre méltó az, hogy jelenleg mindhárom hitelminősítőnél egy-egy kategóriával magasabb pozícióban van a magyar gazdaság, mint a romániai.

Legutóbb, szeptemberben szintén a Moody's javította a magyar besorolást Baa3-ról Baa2-re, vagyis onnan került eggyel feljebb, ahová most a román gazdaság került. Ez a kategória a Fitch Ratings és a Standard & Poor's módszertanában BBB-nek felel meg (stabil kilátással), ide került a korábbi BBB mínusz kategóriából már két évvel ezelőtt Magyarország mindkét elemzőháznál. Románia ugyan szintén a BBB kategóriában van, de mínuszos kitétellel, a Fitchnél negatív, a Standard and Poor's-nál stabil kilátással. Az idei évre előrejelzett GDP-növekedés több nemzetközi és hazai elemző szerint meghaladhatja a hét százalékot Magyarországon, amely ellen továbbá nem indult túlzottdeficit-eljárás.

Ráadásul a magyar gazdaságot már csak igen kis eséllyel fékezheti a járvány negyedik hulláma, ami tagadhatatlanul megmutatkozik az új fertőzések számában, de kiemelendő, hogy a mintegy nyolcmillió beoltható állampolgár közül már hatmillióan felvették az oltást, egymillióan a harmadikat is. Ez nagyjából 75 százalékos oltottsági rátát jelent, míg Romániában csak nemrég lépte át a harminc százalékot az oltottak aránya. Azt Florin Cîțu is elismerte, hogy még messze van a járvány vége, utalva ezzel arra, hogy a hitelminősítők is ezt említették a gazdasági növekedés egyik lehetséges fékező tényezőjeként. 

Borítókép: MTI/EPA/Robert Ghement