Továbbra is az infláció elleni küzdelem a jegybank legfőbb célja

Az ellátási láncok akadozása óhatatlanul emeli az árakat, az inflációs nyomás most sokkal komolyabb, mint korábban bárki gondolta volna – mondta Patai Mihály, az MNB alelnöke.

2021. 10. 28. 14:41
PATAI Mihly
Budapest, 2020. oktber 7. Patai Mihly, a Budapesti rtktzsde (BT) elnke beszdet mond az OTP Bank rszvnyeinek tzsdei kereskedse 25. vfordulja alkalmbl rendezett sajttjkoztatn az V. kerleti Bank Centerben 2020. oktber 7-n. Az esemnyen Csnyi Sndor, az OTP Bank elnk-vezrigazgatja tvette a tzsde igazgatsga ltal a 25 v elismerseknt "a hazai tkepiac fejlesztsrt" adomnyozott letmdjat. MTI/Kovcs Tams Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A monetáris tanács álláspontja a júniusban elindított monetáris politikai fordulat óta változatlan abban, hogy az infláció elleni küzdelem a jegybank egyes számú prioritása – jelentette ki Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a BÉT50 konferencián. A szakember szerint az inflációs nyomás most sokkal komolyabb, mint ahogy fél évvel, egy évvel ezelőtt gondolták. 

Az öt százalék feletti magyar inflációs mutató beleillik a világtendenciákba,

az Amerikai Egyesült Államokban ötszázalékos, Németországban négyszázalékos mutatókat mérnek – idézte fel.

Az alelnök egy korábbi rendezvényen a digitális banki megoldások jelentőségét méltatta                                                                                                                                     Fotó: Világgazdaság/Kallus György

Az inflációs nyomást a nagy jegybankok továbbra is átmenetinek gondolják, a hivatalos bejelentések utáni kötetlen beszélgetések alkalmával azonban már nem ilyen határozottak az álláspontok – jelezte. Az ellátási láncok akadozásai, amikor bizonyos termékek nem érhetők el, elkerülhetetlenül az árak emelkedéséhez vezetnek. A jövő megnyeréséhez elengedhetetlen a tőkepiac fejlesztése, 

nemzetközi tendencia, hogy növekszik a nem banki pénzügyi szektor a jelentősége.

Magyarországon az utóbbi években nagyon sokat fejlődött a tőkepiac, ennek a következő stádiuma a Budapesti Értéktőzsde tőzsdei bevezetése lesz – mondta.

 Az alelnök beszélt arról is, hogy a járvány utáni gazdasági helyreállás hitelalapú volt, amelyben a vállalati beruházások igen fontos szerepet játszottak. A jegybank tízezermilliárd forintos tőkeinjekcióval ösztönözte a gazdaságot a növekedési hitelprogramján, kötvényprogramján és állampapír-vásárlásokon keresztül; ez az uniós jegybankok között átlag feletti aktivitást jelent.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.