Vége lehet Romániában az adókönnyítéseknek

Az országos helyreállítási tervben a román kabinet kötelezettséget vállalt az Európai Bizottságnak az adómentességek felszámolására.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2021. 10. 20. 6:31
null
Az utóbbi években stabilizálódott az ágazat helyzete Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlan elem bukkant fel a román kormány kommunikációjában: az országos helyreállítási tervben (PNRR) a kabinet kötelezettséget vállalt az Európai Bizottságnak az adómentességek felszámolására. Erről a Ziarul Financiar című gazdasági napilap megkeresésére beszélt először Dan Vîlcea­nu pénzügyminiszter, aki elismerte: napirenden van az adókedvezmények megszüntetése. „A túlzott adókönnyítések mérséklése, főleg a személyi jövedelemadó, a társasági adó, a társadalombiztosítási hozzájárulások terén fokozatosan történik majd. Jelenleg az elemzésük zajlik” – áll a szaktárca közleményében.

Idén augusztusban 677 400 munkavállaló nem fizetett személyi jövedelemadót. A legtöbb, adómentességet élvező munkavállaló az építőiparban dolgozik, 572 ezer személy, ugyanakkor 97 ezer informatikus és 8202 kutató is mentesült a bruttó bér tíz százalékának megfelelő jövedelemadó fizetése alól. 

E három munkavállalói kategória adómentessége miatt csak idén augusztusban 256 millió lejjel kevesebb folyt be az államkasszába – ez éves szinten mintegy hárommilliárd lejt (mintegy 610 millió euró) jelent. A legnagyobb értékű, 430 millió eurós kiesést az építőipar okozza, az IT-ágazat 177 millió, míg a kutatások hatmillió euróval „szegényítik” a büdzsét. Mindezt olyan körülmények között, hogy a számítástechnikai szakemberek átlagbére 10 261 lej (2000 euró), a kutatóké 3715 (750 euró), az építőmunkásoké pedig 3110 (630 euró). Az adómentesség megszüntetése azonban hárommilliárd lejnél lényegesen nagyobb pluszbevételt jelentene, az építőipari dolgozók ugyanis társadalombiztosítási hozzájárulást sem fizetnek. Ez az ágazat teljes béralapja 45 százalékának, évi 9,6 milliárd lejnek (1,9 milliárd euró) felel meg.

Az informatikusok adómentessége eltörlésének kérdése 2019-ben már felmerült, a politikai küzdőtéren és a versenyszférában egyaránt heves reakciókat kiváltva. – Minden jövedelmet meg kell adóztatni. Az adókedvezmények nem válhatnak privilégiumokká. Számomra nem elfogadható, hogy az informatikusok ne fizessenek jövedelemadót, főleg hogy Romániában ők keresnek a legjobban – jelentette ki Ludovic Orban, a liberális párt akkori elnöke. 

A felvetést Alexandru Petrescu szociáldemokrata telekommunikációs miniszter arra hivatkozva utasította el, hogy az informatikusok adómentessége jótékony hatású a gazdaságra. A volt államelnök, Traian Băsescu szerint a tízszázalékos jövedelemadó bevezetése nyomán az informatikusok tömegesen távoznának olyan államokba, ahol a jövedelmük adómentes lenne. Ilyen alapú exodusnak azonban csak Lengyelország, Ukrajna és Fehéroroszország lenne a haszonélvezője, bár az utóbbi két államba aligha özönlenének a romániai szakemberek.

Az informatikusokat az Adrian Năstase vezette kormány mentesítette 2003-ban a jövedelemadó fizetése alól, a könnyítés azonban csak a programfejlesztő cégeknél bizonyos munkakörökben dolgozó alkalmazottakra vonatkozik. Romániában jelenleg több mint százezer informatikai szakember dolgozik, közülük mintegy harmincezer élvez adómentességet. Az ágazat szakmai érdekvédelmi szervezete, az ANIS azzal riogat, hogy a romániai IT-ágazatot épp az adókedvezmény teszi nemzetközi összehasonlításban is versenyképessé. Az IT-ipar tavalyi árbevétele hozzávetőleg 4,5 milliárd euró volt, ami Románia GDP-jének 2,1 százalékát jelenti.

Borítókép: Kurucz Árpád

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.