Hazánk megőrizte a versenyképességét

A 2021-es versenyképességi index eredményei alapján hazánk idén ismét a 18. helyen végzett az Európai Unió 27 országának versenyképességi rangsorában, továbbra is megelőzve a visegrádi versenytársaink átlagát. A hatékony felzárkózás érdekében azonban még akadnak tennivalók.

Horváth Éva
2021. 11. 03. 20:09
null
Az intézkedések gátat szabnak az árfolyam további jelentősebb gyengülésének Forrás: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai viszonylatban Magyarország tavaly óta stabilan tartja a a pozícióját – jelentette ki tegnap Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a jegybank versenyképességi jelentését ismertetve. Hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvánnyal járó sokkot, majd a válságot hazánk sikeresen legyűrte, a magyar gazdaság teljesítménye mára már meghaladja a pandémia előtti szintet. A növekedés és a felzárkózás folytatása érdekében azonban még további lépésekre van szükség, egyebek mellett a pénzügyi rendszer, a munkaerőpiac, a kis- és közepes vállalatok és a zöldgazdaság területén. Nem lehet elodázni a hiányosságok pótlását és a fejlesztéseket kiemelten az egészségügy, a digitalizáció és az innováció esetében sem – állapították meg.

Az MNB 2019-ben hozta létre saját versenyképességi mérőrendszerét, amely két elemből áll: egyrészt a versenyképességi tükörből, amely az MNB 330 javaslatának megvalósulását méri, másrészt a versenyképességi jelentésből, amely rendszeresen elemzi és értékeli hazánk pozícióját európai összehasonlításban. A végső konklúzió azonban mindig ugyanaz: a fejlett országokhoz való sikeres felzárkózáshoz nélkülözhetetlen a hosszú távon elért, évente legalább két-három százalékpontos növekedési többlet.

A Magyar Nemzeti Bank két éve alkotta meg a saját, a gazdasági  versenyképességet mérő és értékelő rendszerét

A tegnap bemutatott versenyképességi jelentés szerint az uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a leggyorsabban a hitelezés, ami a járvány idején segítette a vállalatokat a kereslethiányos helyzet áthidalásában – mutatott rá Baksay Gergely. A GDP-hez képest a hitelezés aránya a magánszektorban ugyanakkor még mindig csupán kétharmada a másik három visegrádi ország szintjének, illetve harmada az uniós átlagnak, a bankok költségszintje pedig magas – fűzte hozzá. Utalt arra is, hogy 

már az elmúlt években erősödött a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitása, sokszínűvé vált a tőkepiac és folytatódott a hazai lakossági tulajdon részarányának növekedése az államadósságon belül.

A vállalatok adó- és adminisztratív terheinek csökkentése, valamint a kedvező monetáris kondíciók nyomán látványosan emelkedett a kkv-szektor termelékenysége. Magyarországon 2019-ben lényegében megvalósult a teljes foglalkoztatás, amely az elmúlt években dinamikus bérkiáramlással és a nettó pénzügyi vagyon jelentős emelkedésével párosult. A demográfiai folyamatok terén a termékenységi ráta emelkedett, amihez a családtámogatási rendszer támogatási elemeinek bővítése és növelése is hozzájárult. Az e-közigazgatás kiépítése folyamatosan zajlik, és az új technológiák – online pénztárgép, ekáer, online számlázás, e-szja – hozzájárultak az adóelkerülés csökkenéséhez.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.