Perli a Teslát a JP Morgan bankház

A JP Morgan keresetet indít saját ügyfele, a Tesla ellen, mivel véleményük szerint 162 millió dollár jár még nekik egy közös ügylet után. A bankház egy három évvel ezelőtti esetre hivatkozik, amikor Musk egy valótlan állításával hullámvasútra küldte a részvény árfolyamát.

Fellegi Tamás Péter
2021. 11. 18. 10:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bankház és az autógyártó között még 2014-ben opciós ügylet jött létre, amelynek kifutása az idei év júniusa és júliusa volt. Az opciók révén a banknak joga volt a lejárat napján 560 dolláros árfolyamon megvásárolni a Tesla-részvényeket a cégtől, ami a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy ha az adott napon a részvény ára 560 dollár fölött alakul, akkor a különbözetet a Tesla kifizeti a bankháznak.

Az ár végül hatszáz dollár körül alakult, így a Teslának fizetnie kellett. Eddig ezzel nincs is probléma, de a JP Morgan arra hivatkozik: a szerződésben volt olyan kikötés, hogy egyes lényeges események, amelyek a Tesla-részvényekkel kötött tranzakciókra vonatkoznak, lefelé módosíthatják az opciós árat. Szerintük az a négy évvel ezelőtti elhíresült eset, amikor Elon Musk a Twitteren bejelentette, hogy egy konzorcium felvásárolja a céget, ami így egyben távozna is a tőzsdéről, majd a bejelentés valótlannak minősült, kimeríti a kikötés feltételeit, és ezért a JP Morgant további 162 millió dollár illeti meg a Tesla részéről. A valótlannak bizonyult bejelentés annak idején nagy port kavart, a cég és maga Elon Musk is komoly büntetést kapott az amerikai tőzsdefelügyelettől.

Miután a Tesla máig nem fizette meg az összeget, és ezt azzal indokolta, hogy a bankház a heves árfolyammozgásokból adódó lehetőséget akarja kihasználni (noha kétségtelen, hogy az árfolyam rendkívüli mozgását maga a bejelentés, majd annak valótlan mivolta váltotta ki), a JP Morgan most bírósághoz fordul az ügyben.

Hasonló esetekben gyakori, hogy a felek tárgyalások útján oldják meg a kérdést, de ez most nem sikerült. A JP Morgan részéről vélhetően fontos szempont, hogy ne teremtsen precedenst az eset, vagyis hasonló vitás szerződések esetében ne lehessen egyszerű nem teljesítéssel lezárni az ügyet. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.