Új szelek fújnak atomügyben?

Egy frissített rendelettervezet szerint a földgáz és a nukleáris alapú áramtermelés fenntarthatónak minősülhet. Maga az Európai Bizottság elnöke is úgy látja, szükség van ezekre az áramtermelési módokra.

2021. 11. 05. 8:30
France European Parliament
6651371 Fotó: ALEXEY VITVITSKY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az atomenergiát és a földgázt is bevonná az Európai Unió zöldfinanszírozási rendszerébe egy brüsszeli döntéshozók körében keringő javaslat – a dokumentumot az Euractiv.com mutatta be. Az abban szereplő számítások szerint ahhoz, hogy fenntarthatónak minősüljön egy földgázüzemű erőművi beruházás, leadott kilowattóránként nem haladhatja meg a szén-dioxid-kibocsátása a száz grammot. Mivel ezt a kritériumot tíz tagállam túl szigorúnak ítélte meg a tavalyi tervezetben, a rendelet elfogadásának vétóját helyezte kilátásba. A most frissített javaslatban viszont a többi kibocsátási elvárás enyhébb a korábban tervezettnél –  például az éves emisszió nem haladhatja meg a 700 kilogrammot kilowattonként –, ami miatt a WWF természetvédő szervezet már kifejezte nemtetszését azzal a vélekedéssel, hogy a tervezet elfogadása veszélyeztetné a Green Deal finanszírozási ütemtervét.

A dokumentum forrása nem tisztázott, de az Euractiv információi szerint Franciaország dolgozott azon az elmúlt időszakban, hogy olyan taxonómia-rendeletet dolgozzon ki, amelyik a földgáz és az atomenergia támogatóinak is megfelel. Ezzel kapcsolatban nemrégiben egy találkozót is szerveztek Párizsban Bulgária, Ciprus, Csehország, Finnország, Franciaország, Görögország, Magyarország, Málta, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia képviselőinek részvételével. Korábban hazánk és a francia kormány kezdeményezésére kereste fel hivatalos levélben az atompárti országok csoportja Brüsszelt azért, hogy ismerje el a nukleáris energiát, mint karbonsemleges forrást.

Az atomenergia oldalán a dokumentum az EU független tudományos tanácsadó testülete, a Közös Kutatóközpont (Joint Research Centre, JRC) júliusban kiadott tanulmányának eredményeivel érvel, amely szerint

a technológia biztonságos, ezért a rendszertan szerint jogosult a zöld címkére. Továbbá azért is, mert az áramtermelés során nem keletkezik szén-dioxid.

Az elgondolásnak, amely szerint a zöld átmenet során támogatandó a két szóban forgó technológia is, továbbra is vannak ellenzői, de bőven akad arra utaló jel is, hogy fordulhat a szélirány Brüsszelben.

Éppen az Európai Bizottság elnöke fogalmazott úgy a napokban, hogy a megújuló energia hasznosítása mellett szükség van stabil forrásokra is, mint az atomenergia, illetve az átmenet alatt a földgáz is szükséges. Ursula von der Leyen hozzátette, ezért fogják beterjeszteni a taxonómia-rendeletet.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond Strasbourgban, az Európai Parlamentben (Fotó: Alexey Vitvitsky/Sputnik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.