Kiderültek a részletek a mikrovállalkozások rezsicsökkentéséről

Az egyetemes szolgáltatásba az a vállalkozás kerülhet át, amelyiknek az áramvásárlási szerződése lehetővé teszi a felmondást vagy az elállást.

2021. 12. 03. 13:27
Ziegler Ostyagyár és ostyakészítő gépgyár üzem családi vállalkozás Zsámbék munkás dolgozó munka 2021.03.01 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361 Forrás: Németh András Péter/Szabad Föld
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő év június 30-áig élhetnek a mikrovállalkozások a piacinál alacsonyabb díjszabással a villamosenergia-szolgáltatásban, de a lehetőség korábban is megszűnhet, ha a járvány miatti veszélyhelyzet véget ér – derül ki a csütörtök éjjel megjelent Magyar Közlönyből.

A Kormányinfón két héttel ezelőtt bejelentett intézkedés részleteiről e hét szerdán döntött a kormány. Ennek értelmében, segítendő a legfeljebb tíz főt foglalkoztató és az évi négymilliárd forint bevételt vagy mérlegfőösszeget meg nem haladó cégeket az emelkedő villamosenergia-árak hatásától, kedvezőbb díjszabásra szerződhetnek az úgynevezett egyetemes szolgáltatásban. Ezzel önkormányzati, közületi, alapítványi, egyházi intézmények jelenleg is élhetnek, az így megszabott tarifák lényegesen alacsonyabbak, mint amit a piaci áron nyújtanának a szolgáltatók, de nem azonosak a lakossági díjszabással. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a kisvállalkozások nagyságrendileg kétszer akkora összegű ajánlatokat kapnak a jövő évre a kereskedőjüktől, mint az aktuális egyetemes szolgáltatói árak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer csütörtökön azt ismertette, hogy becsléseik szerint az önkormányzatoknak 8,5 milliárd, a kisvállalkozóknak pedig harminc- és ötvenmilliárd forint közötti megtakarítást jelenthet, ha élnek a lehetőséggel. A kormányfő péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy mintegy 33 ezer vállalkozást érinthet az intézkedés. Orbán Viktor a szolgáltatókat ily módon érintő veszteségre utalva úgy fogalmazott, gondoskodnak arról, hogy az MVM jól működjön, ez az egyik legnagyobb cége Magyarországnak, eddig állta a sarat. Gulyás Gergely szerint tíz-százmillárdos terhet jelent az intézkedés az E.On mellett a teljesen állami tulajdonban álló MVM-nek, de remélhetőleg az utóbbinak lesz némi pluszbevétele abból, hogy a szeptember végéig olcsóbban betárolt gázt most magasabb áron értékesítheti.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egyébként korábban úgy becsülte, hogy 21 ezer vállalkozásnak biztosan segítséget jelent a lehetőség, mert ezek jelentős részének szakterülete nem teszi lehetővé a megemelkedett energiaköltség áthárítását a fogyasztókra. Ugyanakkor akár 120 ezer vállalkozást is érinthet kedvezmény a jogszabályban meghatározott definíció alapján.

A rendelet szövegéből kiderül egy másik fontos kitétel is: az átjelentkezni kívánó vállalkozás létesítő okirata aláírásának, illetve – egyéni vállalkozó esetén – nyilvántartásba vételének 2021. november 22. előttinek kell lennie. A vállalkozásnak nyilatkoznia kell arról, hogy a villamos energia beszerzése terén közbeszerzésre kötelezettnek minősül-e. Csak akkor léphet az egyetemes szolgáltatásba, ha nem kötelezett, ezt pedig a szolgáltató a szerződés megkötése után bármikor ellenőrizheti.

Ha pedig valótlanul nyilatkozott a vállalkozás, akkor a jogviszony fennállása alatt felhasznált villamos energiát az adott hónapra vonatkozó átlagos magyar áramtőzsdei (HUPX) másnapi órás piaci ár kétszeresének, de legalább az alkalmazott egyetemes szolgáltatási árszabás ötszörösének megfelelő áron kell elszámolni.

Az egyetemes szolgáltatásba az a vállalkozás kerülhet át, amelyiknek az áramvásárlási szerződése lehetővé teszi a felmondást vagy az elállást. Ha ez a hónap első felében történik meg, akkor a régi szerződés a hónap utolsó napjától, ha a második felében, akkor a következő nap első napjától szűnik meg. Idetartozik az az eset is, amikor az év végével lejár a szerződés. Az egyetemes szolgáltatásba vételről az igénylést követő nyolc napon belül nyilatkozik a szolgáltató. 

Borítókép: A Ziegler Ostyagyár és ostyakészítőgép-gyár családi vállalkozás. Illusztráció (Fotó: Németh András Péter/Szabad Föld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.