Túlélő üzemmódra kapcsolt Európa turizmusa

A Covid-válság a huszadik hónapjába lépett, de továbbra is a vendéglátóhelyeket érinti a legsúlyosabban.

Magyar Nemzet
2021. 12. 14. 11:13
Bécs, 2021. október 28. A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő utasok távoznak a németországi Passauból érkező turistahajóról Bécs egyik kikötőjében 2021. október 28-án. A Dunán közlekedő hajó 178 utasából legalább 80-nak pozitív lett a koronavírustesztje, ezért mindenkinek a hajón kellett töltenie az éjszakát. Az utasokat valószínűleg busszal szállítják vissza. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna Forrás: MTI/EPA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggodalomhullám indult el az európai turizmusban: az öreg kontinens 35 országának 46 ágazati szervezetét tömörítő HOTREC, a szállodák és vendéglátóhelyek meghatározó európai szövetsége december elején tartotta éves közgyűlését Lyonban. 

A pandémia negyedik felfutása miatt a küldöttek súlyos aggodalmuknak adtak hangot, mert 

az ágazat életképessége elbizonytalanodott, ezért a vállalkozások képviselői sürgették a politikai döntéshozókat, hogy fokozzák a támogató intézkedéseket.

„Az európai vendéglátóipart súlyosan aggasztja a fertőzési ráta újjáéledése, akárcsak a korlátozási intézkedések” – idézi a magyarországi szállodaszövetség a HOTREC álláspontját. A közgyűlésen megjelent nemzeti szervezetek leginkább arra keresték a választ, hogyan lehet elkerülni a további veszteségeket, és hogyan lehet segíteni a vállalkozások túlélését az európai turizmusban.

Hátraarc. Az újabb vírushullám kisöpörte a városnéző turistákat Londonból is Fotó: Andy Rain

Felidézik: az elmúlt két évben az ágazat jelentős rugalmasságot tanúsított, hiszen maradéktalanul betartotta a korlátozásokat, illetve az egészségügyi és a biztonsági protokollokat. Mint kiemelik, a piaci szereplők mindent megtettek annak érdekében, hogy továbbra is fogadhassanak vendégeket.

„Ugyanakkor 

a Covid-válság a huszadik hónapjába lépett, és továbbra is a vendéglátóhelyeket érinti a legsúlyosabban” 

– fogalmaz az európai érdekképviseletek konföderációja, amely szerint sokaknak ráadásul a válság legrosszabb része még hátravan. 

„Mint tapasztaljuk, a világjárványnak még nincs vége, viszont több olyan vállalkozásról tudni lehet, amelyek eddig sem tértek vissza teljesen a piacra, például az üzleti utazások területén, és most úgy néz ki, hogy még egy ideig eltartanak a nehézségeik” – fogalmaznak.

Miközben hosszabb távon teljes mértékben elkötelezett a fenntarthatóság, a digitalizáció és a munkaerő megtartása mellett, a HOTREC friss közleményében azt hangsúlyozta: mindenekelőtt a túlélést kell biztosítani a turizmusban.

Határrendőr a Svédországot Dániával összekötő Öresund híd bejáratánál. Lezártak a dánok előtt 2020 végén Fotó: MTI/EPA/TT/Johan Nilsson

Konkrét javaslataik között szerepel, hogy az ágazatnak sürgős pénzügyi támogatásra van szüksége a korlátozások új hullámának elviseléséhez, középtávon pedig a jövőbeli kudarcok kezelése és a fenntartható digitális átállás megvalósulása miatt lesz szükség támogatásra. 

Emellett az utazási terület résztvevői úgy látják: kulcsfontosságú lehet továbbá a Covid–19 elleni intézkedések és erőfeszítések európai szintű további összehangolása, ehhez alapfeltétel az uniós tagállamok teljes elkötelezettsége. 

„Most minden eddiginél jobban támogatnunk kell a több millió vállalkozást, kkv-t és munkavállalót a turizmusban, mivel folyamatosan nehézségekkel és bizonytalanságokkal néznek szembe. Nehéz úton tanultuk meg, hogy az újranyitás nem egyenlő a helyreállítással” 

– állapította meg Jens Zimmer Christensen, a HOTREC elnöke.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.