Továbbra is érdemes belevágni az építkezésbe és a felújításba

Kiemelkedő az Európai Unióban a magyar építőipar teljesítménye, a szektor ellenállt a válságnak.

Magyar Nemzet
2022. 01. 14. 11:30
2021.05.25. Balaton ingatlan építkezés foto: Kallus György/Világgazdaság Fotó: Kallus György Forrás: Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az építőipari termelés volumene tavaly novemberben 12,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az előző hónaphoz képest pedig 4,9 százalékkal nőtt. Ez is azt mutatja, hogy a kormány széleskörű támogatásainak köszönhetően sikerült a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásait kompenzálni és a magyar építőipar hónapról-hónapra jobban teljesít – értékelte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki adatait Schanda Tamás.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese szerint a tavalyi év adatai kedvező teljesítményről tanúskodnak. A KSH adatai szerint 2021. novemberben az épületek építése 11,6 százalékkal, az infrastrukturális beruházásokat, sportlétesítményeket lefedő egyéb építmények építése 14,8 százalékkal nőtt éves alapon. 

A novemberi teljesítménnyel az építőipari termelés elérte a 2019 nyarán regisztrált rekordszintet és ez a kedvező tendencia folytatódhat. Az uniós, valamint a környező országok körében is kiemelkedő a magyar szektor teljesítménye, 2010 átlagával összevetve az építőipari ágazat termelése 80,3 százalékkal bővült, hazánk első helyen áll a régióban.

A kormány többféle intézkedéssel segíti a magyar embereket. 

A tavaly óta érvényben lévő, új lakóépületek értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfa, a csok felvétele esetén az áfa visszaigénylése, továbbá a vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettség eltörlése, a zöldhitel és zöldcsok, valamint a lakás-felújítási támogatás nagy lendületet adnak a lakásépítési és felújítási piacnak 

– tette hozzá Schanda Tamás.

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője elemzésében arra figyelmeztetett, hogy az építőipar termelése novemberben a várakozásoknál kedvezőbben alakult, mind havi, mind éves alapon markáns növekedést tudott elérni. Ez azt jelenti, hogy

a magas keresletet az ágazat egyre inkább ki tudta elégíteni, rendelkezésre állt a szükséges munkaerő és alapanyag. Az éves alapú, kétszámjegyű növekedést magas bázisidőszaki adat mellett sikerült elérni. Az építőipari termelés érdemben felfelé húzhatta a gazdasági teljesítményt a negyedik negyedévben. 

Némi aggodalomra adhat ugyanakkor okot a szerződésállomány és az új szerződések volumenének csökkenése, ám ezt magyarázhatja a kormányzati beruházások visszafogása. Regős Gábor ugyanakkor rámutatott, 

a szerződésállomány még így is magas, az ágazat bőven el van látva munkával, sőt az árak emelkedése is a kiemelkedően magas keresletet mutatja, így annak némi visszafogása indokolt lehet, 

bár nem mindegy, hogy ez milyen beruházások késleltetésén keresztül történik meg.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.