Trükköznek az internetes ékszerboltok

Közérdekű pert indítottak a fogyasztóvédők a tisztességtelen kikötések megszüntetése érdekében.

Magyar Nemzet
2022. 01. 10. 9:56
null
Hanoi, 2019. februr 14. Arany karperecet nzeget egy vev egy hanoi kszerzletben 2019. februr 14-n. Egy vietnami szoks szerint a holdjvet kvet tizedik napon, a gazdagsg istennek napjn aranytrgyakat kell venni, mert az szerencst hoz az egsz vre. MTI/EPA/Luong Thai Linh Fotó: Luong Thai Linh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aranyékszer-kereskedők webáruházas tevékenységét vizsgálta meg a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ). A szövetség közlése szerint elszomorító eredményre jutottak az ellenőrzés végére: például többször tapasztalták, hogy nem egyértelműek az általános szerződési feltételek, de leginkább a hibás teljesítéssel kapcsolatos rendelkezések hátrányosak. 

– A korábbi évek gyakorlatát követve ezért 

a tisztességtelen kikötések megszüntetése érdekében közérdekű pert indítottunk az egyik webáruházzal szemben 

az illetékes törvényszéken az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával – közölte a szövetség, hozzátéve: a cél az, hogy a jövőben egyre kevesebb tisztességtelen kikötéssel találkozhassunk a vásárlásaink során. Tapasztalataik szerint a legtöbb webáruházban az indokolás nélküli elállási joggal összefüggésben már megfelelő tájékoztatást szerepeltetnek, így például a jogszabály szerinti 14 napos határidőt helyesen rögzítik mind az elállási jog gyakorlására, mind a kifizetett összeg visszatérítésére. 

A jótállás időtartamának rossz feltüntetése azonban igen gyakori. Így például 

egyértelműen a fogyasztók hátrányára történik az a gyakorlatban tapasztalt eltérés, amikor 6 hónapban vagy 1 évben jelölték meg a hibás teljesítéssel kapcsolatos igényérvényesítés lehetőségét. 

 

Az arany ékszerek forgalmazásával foglalkozó webáruházak esetében márpedig azért is jelentős ez a probléma, hiszen szinte valamennyi ilyen típusú webáruházat üzemeltető cég üzleteket is üzemeltet. Ha a honlapon is rossz, félrevezető a tájékoztatás, feltételezhetően az üzletben is eszerint járnak el, helytelenül – vélekedik a FEOSZ. Ezért ezekben az esetekben kérik a bíróságot, állapítsa meg, hogy a cég által alkalmazott általános szerződési feltétel tisztességtelen, jogsértő, így az minden érintettje esetén érvénytelen.

Felhívták a figyelmet: 2021. január 1-től változtak a kötelező jótállás alá eső termékre vonatkozó kötelező jótállás előírásai. Ide tartoznak az arany ékszerek is, így ezekre a termékekre is az alábbi szabályok vonatkoznak. 

A jótállás időtartama:

- 10 ezer forintot elérő, de 100 ezer forintot meg nem haladó eladási ár esetén egy év;

- 100 ezer forintot meghaladó, de 250 ezer forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év;

- 250 ezer forint eladási ár fölött három év. 

Borítókép: vásárló próbálgatja az ékszert Hanoiban (Fotó: Luong Thai Linh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.