A hazai áram több mint fele karbonmentes

Lehagyta a napelemes termelés a szénalapút, és a karbonsemleges áram aránya meghaladta a hatvan százalékot.

Magyar Nemzet
2022. 02. 17. 17:51
áramszünet
Silhouette man works with electricity on a pole with the sunset in the sky. Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehagyta tavaly a napelemes termelés  a szénalapút, és a karbonsemlegesen elállított áram aránya jócskán meghaladta a hatvan százalékot. A tavaly Magyarországon megtermelt villamos energia 63,8 százaléka karbonsemleges forrásból származott: 44,7 százalék nukleáris, 19,2 százalék megújuló energiahordozóból – derül ki a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal legfrissebb jelentéséből.

A bruttó villamosenergia-termelés 35 805 GWh volt, ami két és fél százalékkal több a 2020-as mennyiségnél.

A megújuló forrásból származó áram mennyisége pedig az előző évhez képest 24,2 százalékkal növekedett.

Ennek

– 55,2 százalékát a napenergia,

 – 25,9 százalékát a biomassza,

– 9,5 százalékát pedig a szélenergia biztosította.

A naperőművekkel előállított áram 2021-ben 3793 GWh volt, ami 54,3 százalékos éves alapú növekedés. Az arányok jó irányban változtak, hiszen a teljes bruttó termelésből a napenergia 10,6 százalékos részesedése két százalékponttal haladta meg a szén és széntermékek arányát. A fosszilisek összesen – ide értve a földgázt – 35,1 százalékot, míg az egyéb források egy százalékot adtak.

Emellett hatalmasat nőtt a felhasználás is. A 2021-ben a belföldi villamosenergia-felhasználás (az erőművi önfogyasztást és a hálózati veszteséget nem számolva) az előző évhez képest 5,3 százalékkal emelkedett, a nettó import aránya az összes felhasználáson belül 26,3 százalékot tett ki.

Borítókép: Egyre fontosabb, hogy süssön a nap (Fotó: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.