időjárás 4°C Melinda , Vivien 2023. december 2.
logo

Kiderült, milyen lakásra elég az átlagkereset

Magyar Nemzet
2022.02.10. 18:35 2022.02.10. 18:43
Kiderült, milyen lakásra elég az átlagkereset

Továbbra is emelkednek az ingatlanárak, változatlanul Budapesten a legdrágábbak a lakások. Ennek ellenére széles kínálatból válogathat az a család, ahol a két felnőtt munkavállaló fizetése eléri az átlagkeresetet – hívta fel a figyelmet a Duna House. 

A két keresőből álló háztartásnál 14,625 millió forintos önerővel számolva már 58,5 millió forint kölcsön is felvehető az átlagkeresetből. 

Az összes jövedelem így már ötszázezer forint feletti, amelyre a pénzügyi közvetítők egyedi kamatkedvezményt tudnak elérni a bankoknál. A nettó átlagkereset novemberben 320 800 forint volt, kedvezmények nélkül.

Ebben az esetben az önerő és a hitel együtt már több mint 73 millió forintos ingatlanértéket eredményez, amiből Budapesten is viszonylag széles körben lehet választani. Új építésű ingatlanhoz ráadásul a zöldhitel és a családi otthonteremtési kedvezmény mellett ötszázalékos áfa-visszatérítés is igényelhető, ami tovább bővíti a lehetőségeket.

A bank és biztosítási szektorban dolgozók átlagkeresete a legmagasabb. Két kereső esetén ők közel 150 millió forint értékben tudnának ingatlant vásárolni. Ezzel szemben a Központi Statisztikai Hivatal szerint a legalacsonyabb keresetekkel bíró vendéglátásban dolgozó kétkeresős háztartás 55 millió forintot fordíthat az elérhető hitelösszeg alapján ingatlanvásárlásra.

Egy egyedülálló pedig húsz évre, tízéves kamatperiódusú, ötszázalékos kamatfixállással 24,5 millió forint hitelt vehetne fel. A 2,5 százalékos zöldhitellel kalkulálva a hitelösszeg elérheti a 30 millió forintot is. Az elemzők úgy vélték, a két esetben a húszszázalékos önerőt 6,125, illetve 7,5 millió forint jelentené, a kínálatból pedig a 30,6–37,5 millió forint közötti ingatlanok is szóba kerülhetnek lakásvásárláskor.

Az újabb koronavírus-hullám ellenére lassuló ütemben ugyan, de folytatódott a budapesti albérletárak növekedése az év elején, januárban átlagosan majdnem 159 ezer forintot kértek a fővárosban egy kiadó lakásért, ami 12 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi kínálati árat 

– közölte a Rentingo.com csütörtökön az MTI-vel. A közösségi albérletkereső platform úgy véli a budapesti bérleti díjak az év második felére érhetik el a 2020-ban indult áresés előtti szintet. A bérlők fizetőképessége ugyanakkor nem tud lépést tartani a növekvő árakkal, így fokozatosan nyílik az olló a kereslet és kínálat között.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.