Megdöbbentő, mi történt januárban az ingatlanok árával

Ingatlan.com: Így még nem indult év a lakáspiacon – rekordszinten az árat emelő eladók aránya.

Magyar Nemzet
2022. 02. 21. 18:45
2020.04.01. eladó lakás ingatlan Fotó: Katona Vanda Magyar Nemzet Fotó: Katona_Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új forgatókönyvvel indították az évet a lakáseladók, rekordszintre nőtt ugyanis a friss kínálatban árat emelők aránya. Így a korábbi évekkel ellentétben az év első heteiben emelkedtek a kínálati átlagárak – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből. Ebben több mint 700 ezer hirdetés alapján azt vizsgálják, hogy 2016 óta az év első hat hetében hogyan változtatták az eladási árakat a tulajdonosok és ingatlanközvetítők.

Összességében az év elején az eredeti kínálati árat több mint három százalékkal növelték azok az eladók, akik a hirdetés első harminc napjában árat változtattak. Ez azt jelzi, hogy az eladók élénk kereslettel találkoznak, és további áremelkedésre számítanak – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Szerinte eddig az volt az általános hirdetési stratégia, hogy először magasabb áron kerültek piacra az eladó ingatlanok, ezt követően pedig a hirdetők inkább csökkentették az árakat, ahogyan szembesültek a piaci realitásokkal. 

Eddig csak 2019-ben indult hasonlóan az év, de akkor csak 0,1 százalékkal kerültek feljebb az eredeti hirdetési árak. Ahhoz képest az idei 3,2 százalékos gyökeres fordulatot jelent. Akkor a lakásdrágulás olyan szintet ért el, hogy a szuperállampapír, a MÁP+ megjelenése 2019-ben és 2020-ban sok vevőt eltántorított attól, hogy befektetési céllal lakóingatlant vásároljon – emlékeztetett Balogh László.

Budapesten átlagosan 3,2 százalékkal növelték az eladó lakóingatlanok árát az év első hat hetében az az eredeti árhoz képest. Szemben az előző hat év azonos időszakával, amikor átlagosan 2,5 százalékos csökkentés volt a jellemző. 

A megyei jogú városokban nagyobb mértékben, 3,73 százalékkal emelték az árakat 2022-ben, míg az előző időszakban 1,8 százalékos mérsékléssel indultak az évek. A kisebb városokban 3,1 százalékos, a községekben pedig háromszázalékos volt az áremelés 2022 első heteiben, ezzel ellentétben 2016 és 2021 között 1–3,2 százalékkal vitték lejjebb az árakat a hirdetési időszak első harminc napjában. 

Az idén rekordszintre nőtt az árat emelő eladók aránya. Budapesten az eladók 34,5 százaléka döntött úgy, hogy drágábban próbál vevőt találni az ingatlanjára, mint ahogy azt eredetileg elképzelte. A harminc százalék feletti arány jelentős emelkedésnek felel meg, hiszen 2016 és 2021 között húsz százalék alatti volt ez a mutató az évkezdet után.

A fővárossal szemben a megyei jogú és a kisebb városokban, valamint a községekben jóval magasabb volt az áremelők aránya, 

idén meghaladta a 40 százalékot, miközben az utóbbi években 22–30 százalékuk adta drágábban az adott ingatlant.

Megugrott a garázsok ára. Tavaly a garázsok 18 százalékkal drágultak az értékesítési adatok szerint, átlagáruk meghaladta az ötmillió forintot – közölte saját adatai alapján az Otthon Centrum. Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint a kereslet felfutása mögött a 2020-ban kirobbant koronavírus-járvány hatása is tetten érhető, amikor az utolsó vírusmentes évhez, 2019-hez képest látványos volt a visszaesés. Ezután viszont a garázspiac a lakáspiachoz hasonlóan markánsan visszapattant, és a tavalyi kereslet 32 százalékkal volt magasabb a két évvel korábbinál. (MTI)

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Katona Vanda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.