Történelmi fejlődés a magyar vidéken

A mezőgazdasági termelést megbecsült és jövedelmező hivatássá kell tenni, amelyhez biztosítani kell a technológiai fejlődés feltételeit.

Magyar Nemzet
2022. 02. 16. 18:18
20200115 Szeged Kötelező zászlóval megjelölni a sertéshús származási helyét. Képen: Mars Tér, Temesvári húsbolt Fotó: Török János (TJ) Délmagyarország (DM) Fotó: Török János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány a lehető legmagasabb arányban egészíti ki költségvetési forrásból az uniós támogatásokat, ez történelmi lehetőséget jelent a magyar vidék számára – közölte Farkas Sándor a Magyar Közgazdasági Társasággal közös konferencián. Az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára felidézte: a kormány kiemelt szerepet szán a következő években a vidéki térségeknek. 

Ennek érdekében az agrárium és az élelmiszeripar átfogó korszerűsítésére törekszenek, amelynek elérésére az uniós források hatékony felhasználását meghatározó, 2027-ig szóló stratégiai terv példaértékű összefogással született, jelentős mozgásteret biztosítva a tervezett támogatásokkal, mivel a fejlesztésekre szánt keret a háromszorosára bővült. 

Ezzel nemzetközi téren is versenyképes agrárium jöhet létre, amely ellenáll a kedvezőtlen külső hatásoknak 

– állapította meg az államtitkár. 

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a távirati iroda tudósítása szerint arról beszélt a konferencián, hogy a mezőgazdasági termelést megbecsült és jövedelmező hivatássá kell tenni, amelyhez a fenntarthatósági szempontoknak megfelelve biztosítani kell a technológiai fejlődés feltételeit. 

Megbecsült hivatássá emelnék a mezőgazdasági termelést. Fotó: Kurucz Árpád

Jelezte, hogy eddig a támogatási igények követik a pályázati lehetőségek bővítését. Ez szerinte rámutat arra, hogy a vidékben milyen lehetőségek rejlenek, egyúttal igazolja, hogy sikerült megtalálni a legfontosabb forrásfelhasználási területeket.

A Megújuló vidék, megújuló agrárium program által a mezőgazdasági-élelmiszeripari kibocsátás csaknem a felével, a kivitel harmadával nőhet,

és ezen belül a feldolgozott termékek aránya 85 százalékra bővülhet, míg több területen régiós piacvezetővé válhat a szektor. 

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke szerint Magyarország Európán belül kiugró növekedési adatokat ért el – hasonló teljesítményre csak a térség egy része, különösen Lengyelország képes. Ezzel szemben az EU és az Egyesült Államok a következő években egyre jobban lemaradhatnak – mutatott rá. 

Szerdán Nagy István agrárminiszter értékelte az élelmiszeripar teljesítményét, kiemelve, hogy az elmúlt években az élelmiszeripari termelés és az értékesítés is számottevően élénkült. 

Az élelmiszeripar összes értékesítése csaknem elérte a 4,5 ezer milliárd forintot, vagyis 2010 óta több mint 114 százalékkal nőtt.

Az agrártárca közleménye szerint a miniszter felhívta a figyelmet, hogy az élelmiszeriparban a termelés és az értékesítés gyorsuló ütemben bővült az elmúlt években. A növekedés motorja 2021-ben a közvetlen export volt, de a belföldi értékesítés is folyamatosan emelkedik. 

A hazai eladások élénkülése mögött elsősorban a reálbérek és a foglalkoztatás növekedése áll, aminek köszönhetően bővült az élelmiszer-kiskereskedelem is 

– fogalmazott Nagy István, aláhúzva, hogy ezen a területen a boltok forgalma 2021-ben 2,8 százalékkal emelkedett. 

A magyar termékek magasabb arányát a kiskereskedelmi eladásokban ráadásul támogatja, hogy az élelmiszeripar mennyiségi értékesítése belföldön meghaladta az élelmiszer-kiskereskedelem volumenének növekedését – mutatott rá.

 

Borítókép: Egyre több lehet a magyar áru a boltokban (Fotó: Török János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.