Üzleti digitalizáció: Hálót is, nem csak halat adunk (X)

A hazai vállalkozások informatikai fejlesztésének, digitalizációjának megkerülhetetlen szereplője a Modern vállalkozások programja. Tevékenysége számokkal jól leírható: több mint 300 országos esemény, közel 25 000 csatlakozott vállalkozás és nagyságrendileg 40 milliárd forintnyi informatikai kkv-beruházás jellemzi a kamarai berkekből induló projekt működését. A kitűzött célokat többszörösen túlteljesítő, modellértékű program tapasztalatait Kott Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Digitalizációs Kollégiumának elnöke, a projekt egyik ötletgazdája és kezdeményezője ismerteti.

Forrás: Szponzorált tartalom2022. 02. 27. 1:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miben mérhető egy ilyen komplex program hozzáadott értéke a magyar gazdasághoz, vagy szűkebben nézve a vállalkozások digitalizációjának hatékonyságához?

– A Modern vállalkozások programja egy egyedülálló kezdeményezés, amely nemcsak halat ad, hanem hálót is biztosít az érintett vállalkozások számára. Mindenekelőtt szemléletet formál: megérteti az arra fogékonyokkal a digitális világ működését, egyfajta „heuréka” élményt ad és legyőzi a tudáshiányból adódó gátakat. Emellett egy nagyon kényelmes megoldás a vállalkozások számára azáltal, hogy a tanácsadóink házhoz mennek és a szolgáltatás díjmentes. Ráadásul a program szinte a teljes hazai informatikai piacot is lefedi, hiszen ezernél több minősített beszállító partner szoftvertermékei és szolgáltatásai is elérhetők rajtunk keresztül.

Fotó: Modern vállalkozások programja

 

A Modern vállalkozások programja

A program célja a vállalkozások digitális fejlesztéseinek közvetlen támogatása és az IKT-eszközök konkrét előnyeinek bemutatása. A díjmentes szolgáltatások közé tartozik a cégre szabott, személyes audit, valamint egy digitális fejlesztési koncepció elkészítése. A javasolt fejlesztésekhez ezernél több informatikai szállító cég kedvezményes kínálatából válogathatnak a regisztrált vállalkozások. A program eddig több tízezer vállalkozást ért el és segített a digitális átállásban. A részletek elérhetők a www.vallalkozzdigitalisan.hu oldalon.

 

– Több digitalizációt ösztönző programot ismerni, részben piaci, részben állami indíttatásúakat. Miben bizonyul alkalmasabbnak a feladatra a Modern vállalkozások programja?

– A program radikálisan más formában működik, mint a korábbi digitalizációs forráskihelyezést célzó megoldások. A célcsoport igényét és tudását alapozza meg első lépésként, hogy a forrás azt követően már jobban hasznosulhasson. Az volt a tapasztalatunk, hogy a vállalkozók közül nagyon sokan féltek a digitális fejlesztéstől és nem értették, hogy miben fog nekik konkrétan segíteni. Ezért az első lépés az edukáció és a motiváció kialakítása volt. Ezt követte a pontos tervezési és testreszabási folyamat. Amikor a forrás is megérkezett, akkor a már jól előkészített talajon sokkal nagyobb eredményt lehetett elérni.

 

– A digitalizációtól való félelem jelentette tehát a legnagyobb kihívást?

– Az általános vállalkozói félelmek és a terület alulértékeltsége, az esetleges korábbi rossz tapasztalatok sok bizalmatlanságot szültek. Ezek eloszlatásával és az általános szemlélet átalakításával kellett kezdenünk a munkát. A helyzet ma már sokkal jobb, mint korábban, amit a számok is alátámasztanak. Tavaly az Európai Beruházási Bank felmérésén, a digitalizációs hajlandóságot és fejlesztési kedvet mérő uniós összehasonlításban a 7. helyet értük el, ami szenzációs eredmény.

Kott Ferenc (Fotó: Modern vállalkozások programja)

 

Kott Ferenc

Információs társadalom és digitális gazdaság szakértő, az MKIK Digitalizációs Kollégiumának elnöke. Az elmúlt években a hazai gazdaság digitalizációján dolgozott, több kiemelt gazdaságfejlesztési és digitalizációs program előkészítésében és megvalósításában vett részt. 2012-ben a VOSZ az Év vállalkozójának választotta, 2015-ben az Információs Társadalomért szakmai érem, miniszteri kitüntetésben részesült.

 

– Szó volt már tudásátadásról, tanácsadói hálózatról, szemléletváltásról. Mit tart a program legmaradandóbb eredményének?

– Ezek összességét. Az általunk létrehozott és a gyakorlatban is működő digitalizációs ökoszisztémát, amelynek a gerince a tanácsadó hálózat és az 1100 informatikai partnercég. Fontos, hogy a vállalkozók számára is könnyen elérhetők és díjmentesek vagyunk, és a kormányzat részéről érkező szakpolitikai megkeresésekre, igényekre is érdemi választ tudunk adni. Nagy előnye a programnak a helyi beágyazottság és a tanácsadók, valamint a kamara iránt kiépült bizalom is.

 

– Mi lehet a program sorsa azt követően, hogy az előző uniós költségvetési ciklus, amelynek a keretéből működik a projekt, hamarosan lezárul?

– Ez a program kormányzati szempontból egy szakpolitikai svájcibicska, amire rábízható a pályázati rendszer egyszerűsítése, ágazati beavatkozások végezhetők, vagy akár más projektek is népszerűsíthetők általa. Természetesen folytatni szeretnénk a megkezdett munkát, amihez már több ízben is bizalmat kaptunk korábban, négyszer is megemelték a rendelkezésre álló keretet. Ennek érdekében tovább fejlődünk: nemcsak területileg bővülünk, de a mesterséges intelligenciát is aktívan fogjuk használni, hogy a szolgáltatásainkkal elért cégek száma elérhesse a százezres nagyságrendet.

 

– A program kezdeményezőjeként és egyik ötletgazdájaként milyen elvárásokat tűz ki a jövőre?

– A Digitalizációs Kollégium elnökeként a kollégáimmal folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hazai digitális gazdaság jelentős eredményeket érjen el, és néhány éven belül felérjünk az európai élmezőnybe. Ez egy rendkívül ambiciózus cél, de az eddigi eredmények biztatók. A szemléletváltozásában már komoly előrelépés történt, intenzív munkával ezt kell konkrét fejlesztési projektekre váltanunk.

 

A program számokban

A programba február közepéig több mint 23 800 vállalkozás regisztrált, közülük 14 900 számára készült egyedi fejlesztési koncepció, és több mint     35 800 megoldást igényeltek a résztvevők az ezret meghaladó informatikai beszállító partner 3100 darabot meghaladó termékkínálatából. A program háromszáznál több rendezvényt tartott, és több mint 8300 hazai vállalkozás számára állította ki a Digitálisan felkészült vállalkozás minősítést, amellyel az érintettek sikeresen pályázhattak az uniós fejlesztési kiírásokon is.

 

Borítókép: Modern vállalkozások programja

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.