időjárás 11°C Helga 2023. október 3.
logo

A háború miatt újra kell gondolni a zöldterveket

Magyar Nemzet
2022.03.21. 14:45 2022.03.21. 21:14
A háború miatt újra kell gondolni a zöldterveket

Az orosz–ukrán háború következménye a jelentős élelmezésbiztonsági kockázat, ezért a kialakult helyzethez kell igazítani mind a Termőföldtől az asztalig (Farm to fork) stratégiában foglalt célértékeket, mind pedig a közös agrárpolitika (KAP) stratégiai tervekkel szemben támasztott zöld ambíciószintet – mondta Nagy István hétfőn Brüsszelben.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács március 21-i ülésén az uniós agrárminiszterek megvitatták a KAP-hoz kapcsolódó stratégiai tervek elfogadási folyamatát. 

Az orosz–ukrán háborús konfliktus komoly élelmezésbiztonsági aggályokat vet fel, hiszen Ukrajna adja a világ gabonanövény-termelésének jelentős részét. Ebben a nehéz helyzetben az EU-nak is újra kell gondolnia eddigi álláspontját, elsősorban a Termőföldtől az asztalig stratégiában előírt célértékek, valamint a KAP stratégiai tervekkel szemben támasztott zöld ambíciószint kapcsán 

– hangsúlyozta Nagy István agárminiszter hétfőn Brüsszelben.

A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy a mezőgazdaság is hozzájáruljon a klímaváltozás elleni küzdelemhez és teremtett világunk megőrzéséhez, azonban ez nem veszélyeztetheti az élelmiszerellátást. A háborús konfliktus új helyzetet teremtett, amihez alkalmazkodni kell. Nagy István felidézte, hivatalos bizottsági hatástanulmány továbbra sem készült az európai zöld megállapodáshoz (Green Deal). 

Mértékadó szervezetek által készített tanulmányok ugyanakkor az európai mezőgazdasági termelés 15-20 százalékos visszaesését jósolják a célértékek teljesítésének esetén. A jelenlegi helyzetben pedig az EU-nak növelnie kellene termelését, így újra kell gondolni, és a kialakult helyzethez kell igazítani a környezet és klímavédelmi ambíciószintet.

Nagy István emellett a KAP stratégiai tervek mielőbbi, legkésőbb július végi bizottsági elfogadása mellett érvelt. A gazdáknak még a nyár folyamán döntést kell hozniuk őszi vetési terveikről, és ismerniük kell a gazdálkodásukat befolyásoló összes feltételt és körülményt ahhoz, hogy meg tudjanak felelni a 2023-tól induló új KAP által támasztott követelményeknek. Magyarország elvégezte a házi feladatát, és december 30-án, a határidő lejárta előtt benyújtotta a magyar stratégiai tervet. Most a bizottságon a sor, hogy időben jóváhagyja azt – tette hozzá az agárminiszter.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén (Fotó: Agrárminisztérium)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.