Egyiptom újra szélesre tárta a kapuit

– Az országaink ideális távolságra vannak egymástól: éppen elég messze, hogy egy teljesen más éghajlatra és világba csöppenjünk, és éppen jó közelségben ahhoz, hogy ezt a távolságot egy háromórás közvetlen járattal tegyük meg Kairó és Budapest között – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Ghada Samir Shalaby, Egyiptom turisztikai miniszterhelyettese, aki a vasárnap zárult Utazás kiállításon nemzetközi díszvendégként megjelent országát képviselte hazánkban.

2022. 03. 09. 6:34
EGYIPTOM
EGYIPTOM Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok körében évtizedek óta népszerű nyaralási célpont, Egyiptom volt hazánk legnagyobb idegenforgalmi seregszemléje, az idén újra megrendezett Utazás kiállítás nemzetközi díszvendége, amelynek pandémia utáni újraindulásáról a turisztikai miniszterhelyettes elmondta: biztatóan kezdődött az év, amikor az egyiptomi vendégforgalom a 2019-es januári érkezések 80 százalékát produkálta, ugyanakkor a magyar utazók tekintetében még van hova fejlődniük.

Ghada Samir Shalaby, Egyiptom turisztikai miniszterhelyettese                                                                                                                                                                                                                          Fotó: Bach Máté

– Nagy delegációval jelentünk meg az Utazás kiállításon, hogy megmutassuk: Egyiptom nemcsak a piramisokról szól, annál sokkal színesebb – jegyezte meg Ghada Samir Shalaby, hozzátéve, hogy a magyarok körében már nem az egyhetes foglalás a legnépszerűbb az országában, hanem a tíznapos utazások, ami egybevág a megújult törekvéseikkel.

Felidézte: előzményként az egyiptomi kormány éppen a járvány előtti utolsó évben egyesítette a Turisztikai Minisztériumot és a Régiségek Minisztériumát a fejlesztési elképzeléseikhez szükséges új szemlélet érdekében.

Az új szemléletünk alapja az a felismerés, hogy az örökségünk nemcsak a miénk, hanem az egész világé, vagyis meg kell mutatni és elérhetővé tenni mindenkinek, amit az elődeink ránk hagytak

– fogalmazott, példaként említve, hogy a közelmúlt múzeumi fejlesztései (Hurghada Museum, Sharm El Sheikh Museum) után idén nyitja meg kapuit Kairóban a világ leggrandiózusabb egyiptomi gyűjteményének otthont adó, közel félmillió négyzetméteres nemzeti múzeum. 

Mint jelezte, ez a lépés egy több évtizedes terv utolsó nagy mérföldköve az elképzelt úton. 

– A háromezer év után megújuló szfinxek útját látványos ünnepségekkel nyitottuk újra tavaly novemberben Karnak és Luxor között. Emellett a Sínai-félsziget nagyszabású infrastrukturális és városfejlesztési terveinek megvalósítása révén megújult a világ egyik legrégebbi keresztény kolostoraként számon tartott Szent Katalin-kolostor, restauráltuk Mózes útját a Sínai és a Shaira hegyek között, és nemrég mutattuk be azt az utat, amit a Szent Család járt be három és fél év alatt, miután Heródes elől szamárháton menekültek el Betlehemből – sorolta az újdonságokat. 

A koronavírus-járvány kapcsán Ghada Samir Shalaby felidézte, hogy két éve Egyiptom is elővette az ország kulcsát és kényszerűen bezárta az ajtót. 

– A beérkező járatokat azonnal töröltük, de az országban tartózkodó turistáknak megengedtük, hogy befejezzék a turnusukat, akik így kellemes emlékekkel térhettek haza. A lezárások feloldása után mégis azon kellett gondolkoznunk, hogyan szerezzük vissza az utazók bizalmát, de a kezüket sosem engedtük el. Például virtuális túrákkal próbáltuk folyamatosan fenntartani az érdeklődést, bár az érzés a monitoron keresztül nem ugyanaz, ezért tudtuk, hogy vissza kell hoznunk a turistákat Egyiptomba – mondta.

Ismertette: a fontos utazási helyszíneken található hotelek, kávézók, éttermek, bazárok csak oltott munkatársakat alkalmazhatnak. Emellett bevezették a higiéniai biztonságot szavatoló tanúsítványt, ami azt igazolja, hogy az adott épület vagy történelmi helyszín hiánytalanul teljesíti az egészségvédelmi előírásokat. 

– A hoteleket öt, nemzetközileg elismert minősítő céggel és az Egyiptomi Hotelszövetséggel közösen rendszeresen ellenőrizzük és szigorúan büntetjük, ha megszegnék az előírásokat – jelezte Ghada Samir Shalaby, aki az orosz–ukrán válság kapcsán megjegyezte, hogy a két legjelentősebb küldőországuk esetén viszont nehéz optimistának maradniuk, ráadásul a légi forgalom korlátozása miatt a közlekedés szempontjából sem túl biztató a helyzet.

Ezzel együtt az egyiptomi utazások körülményeit mostanra jelentősen könnyítették. – Már 76 ország állampolgárainak tettük lehetővé, hogy a reptéri belépéskor vagy előzetesen online intézzék a vízumukat, és akár meg is spóroljanak egy lapot az útlevelükben, ebben Magyarországgal is megállapodtunk – közölte a turisztikai miniszterhelyettes.

Borítókép: A Kairó melletti gízai piramisok szomszédságában parkoló turistabuszok. Régóta közkedvelt célpont az utazók körében (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.