Leállítaná az orosz olajimportot az Egyesült Államok

Leállítaná minden kereskedelmi kapcsolatát Moszkvával az Egyesült Államok, különös tekintettel az olaj importjára Nancy Pelosi javaslata alapján. Eközben sorra vonulnak ki a legnagyobb olajipari vállalatok az országból, most az OMV döntött úgy, hogy leállítja ottani befektetéseit. A politikai események miatt óriási drágulással indítottak az olaj- és a gáztőzsdék is hétfőn.

Forrás: MTI2022. 03. 07. 9:10
Chevron
MILL VALLEY, CALIFORNIA - FEBRUARY 23: Gas prices over $5.00 a gallon are displayed at Valero and Chevron gas stations on February 23, 2022 in Mill Valley, California. The Ukraine-Russia conflict could push gas prices to record highs in California and across the nation. According to AAA, the average price for a gallon of regular gasoline in California is $4.742 a gallon, close to $1.20 more than the national average. Justin Sullivan/Getty Images/AFP (Photo by JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálja az amerikai képviselőház annak lehetőségét, hogy törvényt fogadjanak el az orosz kőolaj és egyéb energiatermékek importjának betiltásáról az ukrajnai háború miatt – közölte Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke egy törvényhozóknak címzett levelében, amely helyi idő szerint vasárnap este került nyilvánosságra.

A házelnök kiemelte: olyan szigorú törvény kidolgozásán munkálkodnak, amellyel még jobban el tudnák szigetelni Oroszországot a globális gazdaságban. A tervezett jogszabályban Pelosi szerint

hatályon kívül helyeznék az Oroszországgal és Belorusszal fennálló bevett kereskedelmi kapcsolatokat, és megindítanák Oroszország kizárásának folyamatát a Kereskedelmi Világszervezetből (WTO) is.

A terv szerint a képviselőház arra is felhatalmazná Joe Biden elnököt, hogy emelje az orosz importtermékekre kivetett vámokat.

Levelében Pelosi arról is írt, hogy a kongresszus ezen a héten jóváhagyja a Biden-adminisztráció azon kérését, hogy különítsenek el tízmilliárd dollárt (3575 milliárd forintot) Ukrajna humanitárius, katonai és gazdasági támogatására.

Az Egyesült Államok az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta már számos pénzügyi szankciót vezetett be Oroszországgal szemben, büntetőintézkedéseket foganatosított személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, valamint számos orosz oligarcha és azok családtagjai ellen.

Soha nem látott csúcs a gáztőzsdén, tizennégy éves rekord az olajtőzsdén. Nancy Pelosi előterjesztése is hozzájárult ahhoz, hogy hétfő reggelre a Bent olajfajta ára 2008 óta legmagasabb szintre emelkedett. Az északi-tengeri típus hordónként 11,65 dollár (9,86 százalék) emelkedéssel 129,76 dolláron állt reggel fél nyolckor, de a kereskedés kezdeti szakaszában ennél magasabban, 130,89 dolláron is jegyezték. Az év elején 68 dollár körüli volt az olajár. A nyomást fokozta az orosz elnöknek az a figyelmeztetése, hogy csapatai ukrán hadiipari létesítményeket lőnek majd, miközben két ukrán településről a civilek kimenekítése már másodjára állt le, amiért mindkét fél a másikat okolja. Nem könnyítette az olajárak helyzetét az sem, hogy Líbiában leállították a termelést két nagy olajmezőn, ezzel az ország olajtermelése mintegy a negyedével, napi 330 ezer hordóval csökkent. Hétfő reggelre több mint negyven százalékkal emelkedett, és ezzel újabb rekordszintre nőtt a gáz ára a kereskedés első órájában a holland gáztőzsdén. A TTF legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésében a kereskedés első órájának a végén 274 eurón jegyeztek egy megawattórányi földgázt, ami 40,7 százalékos áremelkedés a nyitószinthez képest. Egy éve ilyenkor még csak 16,7 eurón állt a gázár. Az Ukrajna elleni orosz háború mellett a gáz árát erősíti, hogy a héten hidegebbre fordul az időjárás Európában, jelentősen visszaesett a szélenergia-termelés és bizonytalanná vált az orosz LNG- és olajexport.

 

Eközben az osztrák OMV olajtársaság leállította oroszországi befektetéseit és azt is fontolgatja, hogy kilép a Juzsno-Russzkoje olaj- és gázmezőfejlesztési projektből. A társaság erről szóló közleményében jelezte, hogy a döntés értelmében a jövőben nem fektetnek be Oroszországba, nem tekintik az OMV kutatási és termelési portfóliója kulcsfontosságú régiójának.

Emellett megkezdik a Juzsno-Russzkoje olaj- és gázmező fejlesztési projekt 24,99 százalékos részesedésének stratégiai felülvizsgálatát, amelynek akár a kilépés is eredménye lehet. A szóban forgó szénhidrogénmező az egyik legnagyobb Oroszországban. A kitermelési licenc a Szevernyeftyegazprom tulajdona. Ebben a cégben negyvenszázalékos részesedéssel rendelkezik a Gazprom, és jelentős tulajdonhányada van a német Wintershallnak és az osztrák OMV-nek.

Az Ukrajna elleni orosz háború során a gázipari Gazprom és az olajipari Rosznyefty elveszítette stratégiai partnereit. 

A brit BP, a Rosznyefty második legnagyobb részvényese megszüntette az együttműködést, a Gazprom legrégebbi partnere, a British Shell pedig a BP-t és az Equinort követően kivonul minden oroszországi olaj- és gázprojektből.

Borítókép: A Chevron az orosz olaj egyik legjelentősebb importőre. Most jobban támaszkodna saját forrásaira az USA (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.