Megemelte a napelempályázat keretösszegét a kormány

A háztartások környezetszennyező fűtési rendszereit megújuló energiaforráson alapuló, modern és környezetkímélő megoldások válthatják ki.

2022. 03. 08. 10:33
null
20200812 Gencsapáti fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe Napelem szerelése. képen: Gyürü Tamás, Tóth Ferenc és Jerse András Fotó: © Szendi Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány azon dolgozik, hogy a magyar áramtermelés kilencven százaléka szén-dioxid-mentes legyen 2030-ra, ezt segíti a tavaly ősszel meghirdetett lakossági pályázat is, amelynek segítségével a háztartások környezetszennyező fűtési rendszereit megújuló energiaforráson alapuló, modern és környezetkímélő megoldások válthatják ki. Ezzel a háztartások olcsó, saját maguk által termelt áramhoz jutnak, megőrizve és tovább erősítve a rezsicsökkentés eredményeit – tette közzé az az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A magyar Helyreállítási és ellenállóképességi terv részeként meghirdetett felhívás a vártnál is nagyobb népszerűségnek örvendett, ezért a kormány megemelte az első ütem keretösszegét, így 

minden jogosult pályázó támogatáshoz juthat 

a közlemény szerint. Ehhez a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és biztosítja a szükséges forrásokat a magyar családok számára, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság késlekedik a terv elfogadásával – tették hozzá.

Emellett meghosszabbodik a projektek megvalósítási határideje, 

a pályázóknak napelemes rendszer kiépítése esetén fél évvel, illetve fűtéskorszerűsítési beruházás megvalósításakor nyolc hónappal több ideje lesz az energetikai fejlesztések megvalósítására. 

A szállítói előleg igénylésére vonatkozó szabályok egyszerűsítésével pedig csökkennek a kivitelezők adminisztratív terhei, hogy minél előbb megkezdődhessen a nyertes háztartások korszerűsítése. A benyújtott pályázatokról a következő hetekben születik döntés – közölte az ITM.

 

Borítókép: Napelemeket szerelnek fel Gencsapátiban (Fotó: Vas Népe/Szendi Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.