Megerősödött az élelmiszer-biztonság

A következetes és kitartó hatósági fellépés eredményeként a magyar beszállítók alkupozíciója jelentősen javult a kiskereskedelmi láncokkal szemben.

Magyar Nemzet
2022. 03. 16. 11:12
null
20200416 Budapest A CBA üzletiben a hatósági ajánlásokat szigorúan betartják a koronavírus-járvány idején. A nyugdíjas vásárlók az élelmiszerüzletet csak a korlátozásban előírt időben látogathatják. A 65 évnél fiatalabbak ekkor nem mehetnek be a boltba. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt tíz évben megújult és megszilárdult az élelmiszerlánc felügyelete, ahol a mindig változó kihívásokra reagálva innovatív ellenőrzési funkciókat vezettek be – jelezte közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a hatóság fennállásának tizedik évfordulója kapcsán. 
A Nébih tíz év alatt 5177 kiemelt ellenőrzést folytatott az illegális élelmiszerlánc-események felderítése, a visszaélések megakadályozása, valamint a feketegazdaság visszaszorítása érdekében.

Az ellenőrzések során több mint 18 ezer tonna kifogásolt élelmiszert és takarmányt semmisíttettek meg, és mintegy 12 milliárd forint bírságot szabtak ki.

Az állategészségügy területén jelentős eredmény, hogy hét állatbetegség esetében az EU vagy a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) által hivatalosan elismert mentességet szereztek. 

– Mindez számottevően javítja szakmai és gazdasági szempontból a magyar állattartás helyzetét – állapította meg a Nébih.

Fotó: Bach Máté

Ugyancsak fontos terület a tisztességtelen forgalmazói magatartás kiszűrésére irányuló ellenőrzések köre, amelyben mintegy kétszáz esetben tártak fel jogsértést. 

A jogerősen kiszabott és befizetett bírságok összege az elmúlt tíz évben meghaladta az másfél milliárd forintot. 

A következetes és kitartó hatósági fellépés eredményeként a magyar beszállítók alkupozíciója jelentősen javult a kiskereskedelmi láncokkal szemben – állapította meg a Nébih.

Az is fontos eredménye az elmúlt időszaknak, hogy az EU-s tagállamok közül elsőként megteremtették annak a lehetőségét, hogy a rászorulókhoz kerüljenek a faanyagterméklánc-felügyeleti (EUTR) ellenőrzések során elkobzott fatermékek. 

emellett

szakszerűen, gyorsan kezelték a Magyarországot is érintő „élelmiszerbotrányokat”, a határon átívelő riasztásokat, 

továbbá folyamatosan frissülő termékvisszahívás adatbázist működtetnek a fogyasztók egészségének, biztonságának védelme érdekében.

A Nébih egyebek mellett figyelmeztetett a kettős minőség tisztességtelen gyakorlatának létezésére is, amelynek kapcsán az elmúlt években több mint háromszáz terméket vizsgáltak. Ezek eredményei alapján az élelmiszeripari szereplők számára és bevonásával a jelenség kezelését segítő operatív útmutató összeállításán dolgoznak.


Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.