Az elmúlt tíz évben megújult és megszilárdult az élelmiszerlánc felügyelete, ahol a mindig változó kihívásokra reagálva innovatív ellenőrzési funkciókat vezettek be – jelezte közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a hatóság fennállásának tizedik évfordulója kapcsán.
A Nébih tíz év alatt 5177 kiemelt ellenőrzést folytatott az illegális élelmiszerlánc-események felderítése, a visszaélések megakadályozása, valamint a feketegazdaság visszaszorítása érdekében.
Az ellenőrzések során több mint 18 ezer tonna kifogásolt élelmiszert és takarmányt semmisíttettek meg, és mintegy 12 milliárd forint bírságot szabtak ki.
Az állategészségügy területén jelentős eredmény, hogy hét állatbetegség esetében az EU vagy a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) által hivatalosan elismert mentességet szereztek.
– Mindez számottevően javítja szakmai és gazdasági szempontból a magyar állattartás helyzetét – állapította meg a Nébih.
Ugyancsak fontos terület a tisztességtelen forgalmazói magatartás kiszűrésére irányuló ellenőrzések köre, amelyben mintegy kétszáz esetben tártak fel jogsértést.
A jogerősen kiszabott és befizetett bírságok összege az elmúlt tíz évben meghaladta az másfél milliárd forintot.
A következetes és kitartó hatósági fellépés eredményeként a magyar beszállítók alkupozíciója jelentősen javult a kiskereskedelmi láncokkal szemben – állapította meg a Nébih.
Az is fontos eredménye az elmúlt időszaknak, hogy az EU-s tagállamok közül elsőként megteremtették annak a lehetőségét, hogy a rászorulókhoz kerüljenek a faanyagterméklánc-felügyeleti (EUTR) ellenőrzések során elkobzott fatermékek.
emellett
szakszerűen, gyorsan kezelték a Magyarországot is érintő „élelmiszerbotrányokat”, a határon átívelő riasztásokat,
továbbá folyamatosan frissülő termékvisszahívás adatbázist működtetnek a fogyasztók egészségének, biztonságának védelme érdekében.
A Nébih egyebek mellett figyelmeztetett a kettős minőség tisztességtelen gyakorlatának létezésére is, amelynek kapcsán az elmúlt években több mint háromszáz terméket vizsgáltak. Ezek eredményei alapján az élelmiszeripari szereplők számára és bevonásával a jelenség kezelését segítő operatív útmutató összeállításán dolgoznak.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)