Több cseppfolyósított földgáz érkezik Amerikából

Az Egyesült Államok kormányzata szerdán engedélyezte, hogy a Cheniere nevű cég növelje a cseppfolyósított földgáz (LNG) európai exportját, ami Washington szerint segítheti Európát az ukrajnai háború miatti energiaválság kezelésében – írja az MTI brüsszeli hírforrásokra hivatkozva.

Magyar Nemzet
2022. 03. 17. 17:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az engedélyek a birtokában a Cheniere nevű amerikai vállalat louisianai és texasi termináljai napi 0,72 milliárd köblábnak megfelelő mennyiségű cseppfolyósított földgázt tudnak szállítani minden olyan országba, amellyel az Egyesült Államoknak nincs szabadkereskedelmi megállapodása,

így az európai államokba is.

„Ez az engedély további működési rugalmasságot biztosít nekünk és ügyfeleinknek ebben a sorsfordító időszakban és az elkövetkező évtizedekben” – írta a Cheniere egy e-mailben küldött közleményében.

Az amerikai szövetségi energiaügyi minisztérium szerint mostantól valamennyi működő amerikai cseppfolyósföldgáz-projekt engedélyt kap arra, hogy teljes kapacitását bármely olyan országba exportálja, ahol ezt az amerikai törvények nem tiltják.

Amerikai törvényhozók és energiaipari szakemberek felszólították a Biden-kormányt, hogy növelje a földgáz- és olajexportot a szövetségesek felé, mivel Európa súlyos energiaválsággal néz szembe, amelyet Oroszország ukrajnai háborúja is súlyosbít.

Moszkva az öreg kontinens földgáz-ellátásának harminc-negyven százalékát biztosítja, ami tavaly körülbelül 18 milliárd köbmétert tett ki.

Az Amerikai Egyesült Államok a cseppfolyósított földgáz első számú exportőre, és az év végéig tovább növeli kivitelét. Washington igyekszik emelni az LNG exportját, de a lépések lassan haladnak, mert aggályok merültek fel az évtizedekig tartó projektek éghajlatváltozásra gyakorolt hatásával kapcsolatban.

A portugál környezetvédelmi és éghajlat-politikai miniszter, Joao Matos Fernandes szerint

Portugália Sines nevű kikötője lehetne az Európába érkező LNG kapuja.

A politikus szerint az Európai Unió igyekszik csökkenteni az orosz földgáztól való függőségét, miközben megpróbálja elkerülni, hogy ellátási hiány lépjen fel télen, amiben országa tudna a leghatékonyabban segíteni. Az ibériai ország a tervei szerint négy éven belül javítja az Egyesült Államokhoz legközelebbi európai kikötő (Sines) hatékonyságát, növeli a tárolókapacitást, és egy harmadik csővezetéket is épít Spanyolországba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.