Zuhanásban az olaj ára

Az utóbbi napokban ritkán látott zuhanás következett be a kőolaj árában: a főbb típusok száz dollár alá kerültek, így az esés már közel harminc százalék a csúcshoz képest. Van bőven olaj a világban, kérdés, hogy melyik ország mennyire növelné kitermelését.

Fellegi Tamás Péter
2022. 03. 15. 16:28
Permian Basin In West Texas In The Spotlight As Oil Prices Soar
MIDLAND, TEXAS - MARCH 12: An oil pumpjack works in the Permian Basin oil field on March 12, 2022 in Midland, Texas. President Joe Biden imposed a ban on Russian oil, the world’s third-largest oil producer, which may mean that oil producers in the Permian Basin will need to pump more oil to meet demand. The Permian Basin is the largest petroleum-producing basin in the United States. Joe Raedle/Getty Images/AFP (Photo by JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: AFP/Getty Images/JOE RAEDLE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olajárak meredek emelkedés után múlt kedden érték el csúcsukat: az amerikai WTI típus esetében ez 130, a Brent esetében kevéssel 135 dollár fölötti árat jelentett. A háború előtt mindkét típus 90 és 95 dollár között mozgott, így ez az olajpiac történetének egyik leghevesebb árrobbanása volt. A trend aztán múlt héten megfordult, és ezen a héten szabadesésbe váltott az árfolyam: kedden napközben már mindkét típus ára száz dollár alatt járt. Az esés így még hevesebb volt, mint az emelkedés, az ár lényegében visszatért a háború előtti szintre.

A heves mozgás meglepő lehet, ugyanakkor több dolog indokolja. A háború miatt ugyan komoly félelmek alakultak ki az olajkínálatot illetően, ugyanakkor eddig nem szűnt meg az orosz olajexport, legfeljebb csökkent: az Egyesült Államok és Nagy-Britannia jelezte, hogy nem fognak a továbbiakban orosz olajat vásárolni, de egyikük esetében sem jelentős tétel, ami így kiesik. 

Az árat így leginkább nem is a hiány hajthatta fel, hanem technikai tényezők: egyrészt a kínálattól független pánikvásárlások, másrészt kényszerű helyzetbe kerülhettek azok a befektetők, akik a háború lehetőségével nem számolva még korábban jelentős shortpozíciókat nyitottak, melyeken akkor lett volna nyereségük, ha az ár esik. 

A háború kezdete után egy darabig még a százdolláros határ is komoly ellenállás volt az olajárnak, azonban annak áttörése után felgyorsult, pánikszerűvé vált a folyamat. Vélhetően az esésre számítók, akik shortpozíciókat nyitottak, itt húzták meg azt a szintet, ahol nem akarnak további veszteségeket vállalni, ezért száz dollár fölött tömegesen aktiválhatták a veszteséget limitáló „stop loss” megbízásaikat, ami piaci áron történő azonnali vásárlást jelent. Miután sok ilyen vétel egyszerre jelentkezett, az ár meredek emelkedésbe kezdett, és végül, mikor ezek a pozíciók lezárultak, senkinek nem volt már sürgős a vásárlás a hirtelen 30-35 százalékkal megemelkedett árakon, így megindult az áresés.

A csökkenő árhoz azonban a technikai tényezőkön kívül megfelelő olajkínálatra is szükség van, hisz enélkül ilyen nagy zuhanás nem tudna megvalósulni.

A háború megindulása és az Oroszország elleni szankciók kivetése után egyrészt a kitermelők maguktól is a kínálat növelésén kezdtek gondolkozni, másrészt nyomás is nehezedett rájuk a vásárlók részéről. Az OPEC ennek hatására nem kizárt, hogy nagyobb mértékben növeli napi kitermelését áprilisban, mint ezt korábban tervezte, de lehet, hogy az eddig szankciók által sújtott Venezuela és Irán is növelheti kitermelését és exportját.

Kanada jelezte, hogy a kínálatot akár napi egymillió hordóval is tudja növelni, ezzel kiváltva az USA orosz importját, de maga az Egyesült Államok is sokat tehet: a palaolaj kitermelői komoly növelésre lehetnek képesek, és ezt most az amerikai kormányzat teljes mértékben támogatja.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.